пʼятницю, 26 квітня 2019 р.

Читання під магноліями



Продовжуючи традицію читань на свіжому повітрі, третій рік поспіль по два теплих тижні тривають читання під магноліями в ботсаду ім. О. В. Фоміна. 





Бібліотекарі пропонують дізнатися про квітучу окрасу - магнолію, або тюльпанове дерево більше. Адже рід Магнолії містить близько 210 видів рослин і включає в себе як чагарники, так і дерева.  (за "Енциклопедією корисних та небезпечних рослин для дітей")







Магнолія -- це одна з найдавніших рослин на Землі: залишкам знайдених рослин встановлюють вік 100 млн.років. Квіти мають особливу будову: пелюстки і чашолистки практично відсутні, а плодолистики мають досить щільну будову для захисту від поїдання жучками. Квіти мають приємний аромат і можуть бути жовтуватими, чисто білими, пурпуровими або рожевими. Бутони магнолії нагадують квітку тюльпана, звідки й походить народна назва рослини.


Також поточного року відзначаємо 180 років від дня заснування ботанічного саду. 

Як відомо, магнолії почали завозити і висаджувати у Києві з 1905 року. У ботсаду досі росте дерево магнолії віком понад 80 років, яке завезли з Німеччини. Воно має охоронний статус пам’ятки природи місцевого значення. 1976 року в ботсаду заклали Сад магнолій на території близько двох гектарів. На цій ділянці росте понад 150 магнолій.



Подивитись, як проходили читання під магноліями минулого року і позаминулого років













В фондах нашої бібліотеки є книги про рослини України та світу, про найбільші цікавинки природи, легенди, перекази і загадки про рослинний світ, а також енциклопедії про властивості рослин, в тому числі прекрасних магнолій з великими квітами і запаморочливим ароматом. 

Немає коментарів:

Дописати коментар