середу, 14 грудня 2022 р.

Велика дружня зустріч в бібліотеці

14 грудня відбулась зустріч, присвячена 300-літтю від дня народження Григорія Савича Сковороди, Дню ліквідатора наслідків аварії на ЧАЕС та календарним святам, що наближаються


Світлана Петровська написала про зустріч на своїй сторінці в фейсбуці:
Інколи дивуєшся, скільки можна встигнути за три години короткого зимового дня! Особливо якщо проводиш цей день в Дитячій бібліотеці Голосіївського району імені Василя Симоненка. Неймовірне двоповерхове приміщення, яскраві книги, від яких розбігаються очі не те, що у дітей, у дорослих… А ще – неповторна й непідробна атмосфера родинного затишку, те саме «чуття єдиної родини» людей, закоханих у книги, в рідну мову та історію, що панує в бібліотеці завдяки дбайливим господиням-бібліотекаркам, на чолі з пані Тетяною Серебренніковою.
А тепер – про те, що ми з Володимиром Петровським почули й побачили, та й самі взяли участь.
14 грудня 2022 року, в День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, всі, хто зібрався в бібліотеці, від всього серця привітали Жоржа Івановича Шанаєва, легендарну людину, одного з ліквідаторів Чорнобильської катастрофи, який доклав чималих зусиль, аби зупинити цю страшну загрозу для всього світу.
А потім ми почули надзвичайно цікаву та змістовну розповідь Ірини Миколаївни, викладача Київської школи № 135, яка розповіла, що поєднує Григорія Савича Сковороду і Костянтина Паустовського і про «Сковородініану» Івана Кавалерідзе, послухали байки Григорія Сковороди у виконанні п’ятикласниці цієї ж школи, а також, трохи згодом, подивилися невеличкий фільм, присвячений перебуванню видатного філософа в нашому місті, знятий учнями 10 класу.
З величезним задоволенням всі присутні погортали сторінки чудового видання «Байок Харківських» з неймовірними кольоровими ілюстраціями, здатними заохотити до читання як дитину, так і дорослого.
Мені, як лектору та екскурсоводу з величеньким стажем, завжди приємно працювати з зацікавленою аудиторією, а надто – коли тема стосується людини, яка, без перебільшення, є національною гордістю України. Тож в цей день я проводила презентацію «Григорій Сковорода. Премудрість простоти», ілюстровану моїми ж світлинами, зробленими в трьох українських музеях Григорія Савича, з особливим задоволенням.
По завершенні лекції Володимир Петровський презентував і подарував бібліотеці сигнальний екземпляр нашої з ним книги «Григорій Сковорода. Премудрість простоти». Принагідно хочу подякувати керівнику громадської організації «Право вибору», Валентині Бутенко (м. Харків), завдяки дружній підтримці якої було видано ці екземпляри.
Але і на цьому цей довгий і насичений день не завершився. Справжнім відкриттям особисто для мене стали художні роботи Олени Райди, вперше побачені в бібліотеці. Вони дійсно неймовірні!
Надзвичайно цікаво було дізнатися і про проєкти, учасниками яких є гостинна бібліотека імені Василя Симоненка, яка, без перебільшення стала культурним хабом в центрі міста, працюючи в режимі «нон-стоп», 24\7. Це і жіноче коло вишивальниць «сорочка для захисника», яке збирається по суботах, і курси живої української мови, і ще багато іншого.
Денне світло за вікном змінилося ранніми сутінками, але ми не поспішали розходитися. Всім, хто зібрався в цей день в гостинній вітальні, хотілося хоч на кілька хвилин продовжити це неймовірне відчуття захищеності, позитиву та впевненості, що, попри буремний воєнний час, зміни в нашому житті відбуватимуться лише на краще.
Дякую вам, дорогі друзі і колеги, за те, що зібралися в цей зимовий день 14 грудня! Поки ми разом, ми дійсно непереможні!


 


 




 


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар