пʼятницю, 12 січня 2024 р.

КРІЗЬ ВСІ ЧАСИ ДО СИМОНЕНКА!

10 січня 2024р. у нашій бібліотеці відбулась творча зустріч до Дня народження В.А. Симоненка - «Крізь всі часи до Симоненка», що включала бесіду про увічнення памʼяті поета у мистецтві; відкриття виставки робіт КМКЦ «Трамплін»- «Обличчям до життя»; виступ молодої вокалістки Софії Фефепової та виступ репера Міхи - відомого в Україні своїми авторськими піснями, що також поклав на музику і чимало творів українських поетів, в тому числі твори Василя Симоненка.

Михайло в співавторстві створив гурт «Апокриф», який виконує поезії українських класиків у стилі реп. На заході ми переконались, наскільки органічно поезія лягає на реп у натхненному, самовідданому виконанні Міхи та наскільки сучасно звучать знайомі вірші. Багатоголосним відгомоном полинули у височінь пісні репера, якому підспівували всі присутні. Гості бібліотеки були вдячні Міхі за здобуті навики читання репу та імпровізації.
Представлена виставка робіт вихованців КМКЦ «Трамплін» - «Обличчям до життя» тепер не лише є мистецькою окрасою нашої бібліотеки, а і тішить душу всім відвідувачам своєю палахкотливою барвистістю, чистим промінням людяності, патріотизму, безпосередності. Дякуємо творцям робіт та бажаємо подальшого творчого натхнення!

Образ Василя Симоненка та його твори надихнули до творчості відомих українських митців, художників, графіків, скульпторів, композиторів, виконавців пісень, майстрів сцени та кіно минулого та сучасності.
Образотворча Симоненкіана почалась ще за життя поета, в останні його дні, коли він лежав у лікарні. Тоді відома київська художниця Алла Горська залишила на памʼять недужому підбадьорливий малюнок: «Василь Симоненко- лицар на коні, як Георгій Побідоносець бореться зі змієм - хворобою, добиваючи її списом».

Образ Василя Симоненка та його поетичні рядки надихнули багатьох художників: Василя Касіяна, Івана Гайдука, Василя Жура, Василя Лапушкіна, Володимира Мірошниченко, Валентина
Кузьменко, Олег Шупляк.

У 2008р Національний Банк України увів в обіг памʼятну монету номіналом 2 грн, присвячену поету. Над її створенням працювали художники Володимир Таран, Олександр та Сергій Харуки, скульптор Святослав Іваненко.

Багато поезій Василя Симоненка стали основою створення пісень. Завдяки
черкаському композитору Анатолію Пашкевичу вірш «Лебеді материнства» було перетворено на пісню «Виростеш ти, сину». Вона по праву стоїть в одному ряду з найвизначнішими українськими музичними творами 20 століття. Цей твір - заповіт справжньому українцю, що набув водночас національного характеру та загальнолюдського значення. На відміну від більшості своїх творів, композитор нічого не міняв і не виправляв у первинному тексті автора. Високу поезію, вдало вплетену в музику, народ одразу прийняв за свою.
До речі, 8 січня народився Симоненко і помер композитор Анатолій Пашкевич в 2005 році.

Серед відомих виконавців пісень на слова поезій Василя Симоненка - ВІА
«Смерічка», Юрій Гуляєв, Назарій Яремчук, сестри Тельнюк, «Пікардійська терція».

Гурт «Біла вежа» теж створив пісню на слова вірша «Лебеді Материнства», що став символом усіх матерів, що опікуються та турбуються за долю своїх дітей. Наприкінці 2014 року музиканти отримали дозвіл на використання твору класика української літератури від онучки поета - Мирослави Симоненко.

Рок-група «Kozak System» знайшла натхнення у поезії Симоненка.
Музиканти перетворили вірш «Ну скажи, хіба не фантастично» на пісню, додавши лірику друга та колеги Kozak System- Олександра Положинського.

Черкаський гурт «Сонце в кишені» створив пісню «Є тисячі доріг» на основі вірша українського поета та журналіста Симоненка.

Артем Пивоваров у 2023р. випустив новий кліп. Основою для пісні став чуттєвий вірш автора «Ти знаєш, що ти людина». В ньому Симоненко розмірковує про швидкоплинність життя, протягом якого варто встигнути кохати і робити добро для інших. Зйомки кліпу пісні відбувались у Португалії та Австрії.
Головний герой відео перебуває у єднанні з природою, яка є вічною на відміну від людини. Відео доводить, що людина є неповторною частиною світобудови. Але перебування її на цій землі нетривале...

Співачка Джамала виконала пісню «Сину» на слова В.Симоненка у фіналі нацвідбору на Євробаченні - 2023.

Образу Симоненка, його життю та творчості присвячені вистави та фільми, памятники, календарі, медалі, виставки. Його ім’я носять вулиці та сквери, школи, бібліотеки, літературно-мистецькі клуби.

Тож ми на нашому заході «Крізь всі часи до Симоненка» вдало обʼєднали велетів Поезії, Музики, Пісні, Живопису та Творчості!
Шануємо, примножуємо славу української землі та людей!
Вічна Слава тобі, Симоненко!

Немає коментарів:

Дописати коментар