понеділок, 9 листопада 2015 р.

Спілкування за вишиванням

          В рамках проекту "Вишивка етнографічна", в котрий раз, в нашій бібліотеці відбулась зустріч зі школярами 4-А класу ЗОШ № 92, присвячена славетним українцям -  родині Косачів-Драгоманових, яку підготувала та провела автор і організатор проекту  Тетяна Серебреннікова. Учням було цікаво  дізнатися , що ця родина  жила і працювала  зовсім поруч від нашої бібліотеки на вул. Маріїнсько-Благовіщенській, 97 (нині – вул. Саксаганського, 97). І в Музеї Лесі Українки - меморіальній квартирі Косачів частина експозиції присвячена вишивальному хисту жінок цієї видатної родини. Лесин столик для рукоділля і її роботи, в тому числі сорочечка-льоля для племінника Михайлика Кривинюка, картуші Ольги Кривинюк, видання Ольги Косач та численні меморіальні речі та предмети експозиції, які мають в тому числі цінність як предмети, вишиті вручну. Ужитковість та актуальніть орнаментів, зібраних, відшитих і виданих Ольгою Косач-Кривинюк, в нашій бібліотеці, кожної  середи,  демонструє Тетяна Зез на сучасних речах, власних та вишитих ученицями. Майстриня вкотре наголошує, що для того, щоб зберегти вишивку, її треба активно шити і прилаштовувати в щоденний одяг. Так само, як це робила українська інтелігенція на зламі 19-20-х ст. Тетяна Серебреннікова продемонструвала учням видання, які увібрали етнографічно-вишивальний спадок цієї родини, і з копіями яких можна ознайомитись в бібліотеці.
       Вчителька Санчковська Л.І. разом зі своїми учнями настільки були захоплені розповіддю  про родину Косачів,  що найближчим часом вирішили відвідати музей Лесі Українки.
       В другій частині зустрічі Тетяна Серебреннікова провела майстер-клас із найстарішого народного шва, описаного Ольгою Косач, - занизування і всі школярі по черзі змогли  прокласти на полотні по кілька стібків. Хлопчики та дівчатка виявили бажання опанувати цей вид мистецтва.
 Присутніх на заході було 29 уч.




















Немає коментарів:

Дописати коментар