вівторок, 3 квітня 2018 р.

Природні барви писанок Ірини Михалевич в пораднику і на майстер-класі


30 березня Ірина Михалевич презентувала порадник "Фарбування писанки. Природні барви", в якому  майстриня щедро ділиться практичними знаннями і спостереженнями щодо використання рослинних барвників в писанкарстві. За "Енкциклопедією корисних та небезпечних рослин" присутні  впізнавали рослини, які можуть фарбувати -- давати той чи інший відтінок. Дізнались, що готові відвари впродовж терміну зберігання змінюють свої фізичні та хімічні якості навіть до втрати здатності фарбувати. Обговорили, де шукати природні барвники від ранньої весни до пізньої осені в умовах міста і в умовах природного ландшафту.

Далі всі присутні були мали змогу попрактикуватися у писанкарстві, адже Ірина приготувала майстер-клас з фарбування писанки у відварі бузини.

На ресурсі mala.storinka.org Ірина дуже детально описує процес і мотивує дорослих і дітей спробувати зробити це самостійно:

"Ми звикли і крашанку, і писанку фарбувати харчовими магазинними барвниками. Сьогодні ми пропонуємо вам звернутися до натуральних барвників і спробувати у фарбуванні трави, ягоди, квіти, які виросли на нашій землі і є безпечними. Це не новомодні тенденції, а повернення напівзабутого. Адже до XIX століття для виготовлення барвників у писанкарстві майстри використовували виключно природну сировину.
Фарбування натуральним не тільки безпечне, це ще й творче захоплююче заняття, що зацікавить і дітей, і дорослих. Для занять писанкарством, де застосовують природні барвники, можна нарахувати не менше семи сезонів. Не чотири, як це заведено рахувати з огляду на зміну річних циклів, а набагато більше. Навесні приходить час таких ранніх рослин, як кропива і деревій, березові сережки. Зафарбує писанку і листя каштана, і цвіт бузини, і горіхові сережки і багато інших молодих рослин, які навесні, набираючись сили, здатні подарувати писанці неймовірно гарні і ніжні відтінки.

Серед фарбувальних сезонів найтривалішим є сезон бузини, бо починається він серпні з дозріванням ягід і продовжується по листопад, а то й далі всю зиму, якщо вчасно заповнити ягодами бузини морозильну камеру. Фарбувати можна і засушеною бузиною.
Ягоди бузини дарують писанці сині, лілові, синьо-сірі відтінки і насичене темно-синє тло, аж до чорного (за умови, якщо фарбувати біле яйце). Відтінки глибокі, насичені і напрочуд гарні! Яйце, попередньо зафарбоване у відварі ромашки, бузина наділить зеленою барвою.

Рецепт приготування барвника з бузини:

Для приготування відвару знадобиться пригорща ягід бузини, 200 мл води і обов'язковий компонент — квасці. Квасці (галун) - це подвійні солі сірчаної кислоти, безколірні природні мінерали. Продаються в аптеці. Застосовуються в косметичній галузі, медицині. Вони легко розчиняються у воді (додайте квасці до готового теплого відвару і добре розмішайте). Для одного відвару знадобиться дрібка квасців. Варити бузину треба на повільному вогні протягом 15 хвилин. Бузиновий відвар фарбує яйця достатньо швидко — за три-п'ять хвилин.

Коли фарбуєш бузиною, зупинятися не хочеться. Фарбує вона швидко: сходив заварити чаю, і вже біжиш виймати писанку з барвника, щоб не пропустити потрібного відтінку"

Як кажуть , на городі бузина, а в Києві дядько. І саме в Києві  порадник "Фарбування писанки. Природні барви" надихає до праці як писанкарок, так і бібліотекарів. Адже всім користувачам впродовж  Білого тижня ми пропонуватимемо рецепти приготування барвників і схеми писанок, відтворених Іриною Михалевич, а дітям -- писанки восковим олівцем за майстер-класом писанкарки.

Немає коментарів:

Дописати коментар