четвер, 5 квітня 2018 р.

Видатні люди з нашої вулиці. Вероніка Черняхівська


До 80-тих роковин Великого терору -- масових політичних репресій 1937-1938 рр. бібліотекарі 1 квітня запропонували своїм користувачам підбірку літератури та відвідування Музею Михайла Старицького з екскурсією з акцентом на постать Вероніки Черняхівської, онуки письменника Михайла Старицького, доньки гістолога Олександра Черняхівського та письменниці Людмили Старицької-Черняхівської.


Українська поетеса і перекладач Вероніка Черняхівська народилася 25 квітня 1900 року в Києві. 1929 року звинувачена в причетності до «справи Спілки визволення України. 22 вересня 1938 року Вероніку засуджено до розстрілу. Вирок виконано того ж дня. Від батьків це було приховано, і вони шукали доньку ще по концтаборах Сибіру.



Про біографію, творчий спадок, дещо з поезії і витяги зі щоденникових записів Вероніки Черняхівської можна почитати тут. В бібліотеці ж ми пропонуємо читати "Пригоди Олівера Твіста" Чарльза Діккенса в перекладі нашої героїні, видатної українки з вул. Саксаганського, 95 (видавництво "Веселка", 1993).

Немає коментарів:

Дописати коментар