понеділок, 24 червня 2019 р.

Круглий стіл «Олена Пчілка і літературний процес ХХІ століття»

19 червня 2019 року до 170-річчя від дня народження Олени Пчілки (Ольги Петрівни Косач) у Київському музеї Лесі Українки було проведено засідання круглого столу за темою «Олена Пчілка і літературний процес ХХІ століття». Завідувач Музею Ірина Щукіна написала про захід на свой сторінці в мережі facebook:


"Багатогранна діяльність Олени Пчілки – помітне явище в історії українського культурного та громадського життя 1870-х – 1920-х років. Вона відома як письменниця і перекладач, автор низки цікавих, повчальних і по-справжньому теплих творів для дітей, видавець часописів «Рідний край» і «Молода Україна» (першого на Наддніпрянській Україні журналу для дітей, що виходив у світ власним коштом Олени Пчілки), невтомний дослідник і популяризатор самобутньої культури українського народу. Етнографічна робота О. П. Косач, направлена на збереження традиції української вишивки, ремесел, побуту, усної народної творчості, дістала високу оцінку наукової громади: дослідниця була обрана членом-кореспондентом Всеукраїнської Академії Наук. Згадаймо й те, що вона подарувала світові і виховала славетну Лесю Українку, цілу плеяду свідомої української творчої молоді. Все життя Олени Пчілки є прикладом самовідданого служіння українській ідеї, що стало причиною її «забуття» на довгі десятиліття і того, що донині лишається недостатньо вивченим її творчий спадок, не написаний її повний життєпис. Ці та інші питання стали предметом обговорення на засіданні круглого столу. Зокрема, виступили: Ю. Ковалів, А. Диба, М. Морозенко, Н. Марченко, І. Бойко, В. Іскорко-Гнатенко, О. Шалагінова, І. Щукіна.

В рамках круглого столу відбулася презентація альбому «Український народний орнамент Ольги Петрівни Косач». Про процес його створення, Всеукраїнський проект «Вишивка етнографічна», виставку-дарування «Узори відшиті на полотні, за збірником „О. П. Косачева. Украинскій народный орнаментъ. Вышивки Ткани. Писанки. Киевъ, 1876”», співпрацю з нашим музеєм розповідали ті, хто стояв у витоків ідей і проектів, пов’язаних з вишивкою: Тетяна Серебреннікова, Тетяна Зез і Оксана Константинівська.

Фото - Anastasiia Mantach"


 


 

 

 



Постать Олени Пчілки є ключовою фігурою циклу бібліотечних заходів "Видатні люди з нашої вулиці"

Немає коментарів:

Дописати коментар