середа, 4 жовтня 2023 р.

ВІЛЬНОЇ ДУМКИ ШЛЯХ КОРІННИЙ...



«Ми повинні навчитися чути себе українцями – не галицькими, не буковинськими, а українцями без офіціальних кордонів... Треба витворити з величезної етнічної маси українського народу українську націю, суцільний культурний організм, здібний до самостійного культурного й політичного життя».                                                                                                                      І.Франко.

З 2 по 6 жовтня у нашій бібліотеці розгорнуто тематичну поличку «Вільної думки шлях промінний», присвячену життю і творчості Івана Франка. Мета: донести до читачів різного віку дорогий скарб творчого доробку Великого Каменяра, Українського Мойсея, Вічного революціонера, Велетня думки і праці.
Його твори - в кожній хрестоматії.
Його портрет - на 20 гривневій купюрі.
Його іменем названі вулиці і площі, університети і театри, міста і села та навіть ціла область - Івано-Франківська! Памʼятники й меморіальні дошки - в багатьох куточках нашої країни, від Києва до Львова.
Київ мав для Франка значення без перебільшення доленосне. Тут він мав не тільки товариські взаємини із цілою низкою українських письменників, як Михайло Старицький, Іван Нечуй-Левицький, Леся Українка, Олена Пчілка. В Києві йому судилося зустріти і майбутню дружину Ольгу Хоружинську, вихованку Харківського інституту шляхетних дівчат, яка відвідувала вищі наукові курси. З нею він тут і побрався - у Павлівській церкві колегії Павла Галагана.
Іван Франко є письменником усіх пір життя людського, усіх етапів історичної долі народу - минувшини, сьогодення й майбуття. У неминучість національного відродження та в те, що українці будуть господарями у «своїй хаті» і на «своїм полі» у «нардів вільних колі» він щиро вірив і невпинно працював для здійснення своїх мрій. За це ще за життя здобув титул «галицького Шевченка», «великого Каменяра», «українського Мойсея»
Перу письменника належить понад пʼять тисяч творів, які ввійшли до золотого фонду не лише української, а й світової літератури. Його твори завжди служили і будуть служити всьому передовому людству в боротьбі проти імперіалізму, проти гноблення і експлуатації людини людиною, за мир, демократію і братерство.
Іван Франко зробив чимало для розвитку української бібліотечної справи. Він і М. Драгоманов бажали покращення культурного життя українців, дбали про підвищення рівня освіти українського народу за допомогою організації нових бібліотек, забезпечення їхніх фондів якісною літературою.




В індивідуальних бесідах з різними групами читачів наші бібліотекарі займаються ознайомленням з надзвичайно багатою та різноманітною творчою спадщиною І. Франка.
Він був не лише великим письменником, а й перекладачем, літературознавцем, філософом, політиком, великим вченим-мислителем, продовжувачем традицій Т.Шевченка.
Обличчя історії України формують особистості...





Немає коментарів:

Дописати коментар