понеділок, 26 січня 2015 р.

Повік молодий

До 80-річчя з дня народження відомого поета і журналіста Василя Симоненка 20 січня у   бібліотеці його імені відбувся 

літературно-ювілейний вечір «Повік молодий»


        Пам'ять «витязя молодої української поезії» Василя Симоненка прийшли вшанувати  члени СПУ Засенко П.П., Чередниченко Д.С., Кирпа Г.М., заслужений артист України,  ведучий літературних передач на радіо  Лобода Б.І., заступник директора з науково-освітньої роботи Національного музею літератури України Сеннікова Р.П., співробітники  Літературно-меморіального музею Максима Рильського Марітко Т., Ціон В., ансамбль бандуристів "Мальви", який створений при музичній школі № 3 ім. В. Косенка під керівництвом Волинської Н.П., учні 10 класу медичної гімназії № 33, поціновувачі  його творчості  та інші представники інтелігенції. 






 Під час зустрічі завідуюча бібліотекою Ткач В.С. провела презентацію відеоматеріалів про роботу  бібліотеки.


В програмі вечора гості переглянули документальний  фільм «Василь Симоненко", який вразив глядачів новим мисленням  письменника, що випередив свій час.

 



 На заході  згадували  творчий і духовний спадок поета. За 28 років, відміряних йому долею, він залишив сотні віршів, десятки новел, оповідань, статей, казок, щоденник, листи, незавершені п’єси зі студентського життя та кіносценарій.





Петро Засенко та Дмитро Чередниченко ділилися своїми спогадами, цікавими фактами з студентського життя поета та співпрацею в газеті "Черкаська правда".






Учні натхненно читали поезію В. Симоненка,        оглянули меморіальний куточок                                «В. Симоненко – поет і людина»  і зрозуміли, що  правдивим поетичним словом він прагнув передати наступним поколінням свою любов та неспокій за долю рідного народу та його культуру.





Яскравим був виступ ансамбллю бандуристів "Мальви", які виконали пісну В.А. Симоненка "Виростеш ти, сину" (Лебеді материнства ) та інші українські пісні.






Борис Іванович Лобода майстерно прочитав новелу В. Симоненка "Безрукий лісник"


     Також привернула увагу присутніх книжкова виставка "Повік молодий", де була представлена література і його друга, однокурсника  Миколи Даниловича Сома, який приклав великих зусиль для увічнення пам'яті Василя Симоненка та все життя піклувався про матір поета - Ганну Федорівну Щербань-Симоненко. Ключовим акордом вечора стало створення на протязі заходу закладки для книги Василя Симоненка, вишитою Тетяною Серебренніковою - керівником веб-спільноти "Спілкування за вишиванням.
  Творчість поета вростає в нашу свідомість, духовність. В. Симоненко усвідомлюється як загальнонародний поет України, надзвичайно актуальний в наш час.
     

2 коментарі:

  1. Віро Семенівна, прошу уточнити, не "керівником веб-спільноти "Спілкування за вишиванням", а "учасником"

    ВідповістиВидалити
  2. Світ який — мереживо казкове!..
    Світ який — ні краю ні кінця!
    Зорі й трави, мрево світанкове,
    Магія коханого лиця.
    Світе мій гучний, мільйонноокий,
    Пристрасний, збурунений, німий,
    Ніжний, і ласкавий, і жорстокий,
    Дай мені свій простір і неспокій,
    Сонцем душу жадібну налий!
    Дай мені у думку динаміту,
    Дай мені любові, дай добра,
    Гуркочи у долю мою, світе,
    Хвилями прадавнього Дніпра.
    Не шкодуй добра мені, людині,
    Щастя не жалій моїм літам —
    Все одно ті скарби по краплині
    Я тобі закохано віддам.

    Василь Симоненко

    ВідповістиВидалити