четвер, 22 жовтня 2015 р.

Майстерня вишивки

       

        Напередодні канікул, в рамках проекту "Вишивка етнографічна: "Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки" О.П.Косачева, Киев, 1876" в нашій бібліотеці відбулась зустріч зі школярами 4 класу ЗОШ № 44, присвячена жінкам родини Косачів. Автор і організатор проекту Тетяна Серебреннікова розповіла дітям про жінок родини Косачів як талановитих вишивальниць та хранителів української вишивальної культури - Ольгу Петрівну Косач (Олену Пчілку), її дочок - Ларису Косач-Квітку (Лесю Українку), Ольгу Косач Кривинюк (Олесю Зірку) та Ізидору Косач-Борисову. Продемонстрували видання, які увібрали етнографічно-вишивальний спадок цієї родини, і з копіями яких можна завжди ознайомитись в бібліотеці. Це, зокрема, роздруковані фото схем з першоджерел - альбомів:
"Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки" О.П.Косачева, Киев, 1876; "Українські узори: зібрала Олена Пчілка", Новоград-Волинський, 2007;  "Українські народні узори. Зібрала Ольга Косач-Кривинюк", Ковель, 2009.
       Дітям також були запропоновані для ознайомлення  журнали з вишивки та  рукоділля "Майстерня вишивки" та "Все о рукоделии".
       В другій частині зустрічі Тетяна Серебреннікова провела майстер- клас із найстарішого народного шва, описаного Ольгою Косач, - занизування, де всі школярі по черзі могли прокласти на полотні по кілька стібків.
      Тож, запрошуємо до нашої бібліотеки читати та вишивати, вивчати і продовжувати наші культурні традиції так, як це робили славетні українки з роду Косачів більше 100 років тому...

   

  

















           Відвідали захід 24 чол.

Немає коментарів:

Дописати коментар