суботу, 18 травня 2019 р.

День вишиванки. Одяг видатних людей з нашої вулиці

16 травня про вишитий одяг видатних українців як приналежність до української нації і відстоювання національної ідеї популярно для дітей та дорослих розмовляли, зокрема, з учнями 1-Б класу спеціалізованої школи №112 ім. Т. Г. Шевченка

Про свідомих видатних українців з нашої вулиці і околиць і про нас з вами, хто демонструє, несе, формує свою українськість через збереження і примноження культурної традиції. В цей день -- вишивальної. Сорочка, сорочина, кошуля вишиванка, блуза, льоля... Знати, розуміти, вирізняти, впізнавати, носити з гордістю і ...вміти шити самостійно, щоб передати у спадок своїм дітям так, як це робили родини Лисенків, Косачів, Старицьких, Антоновичів, Грушевських, Рильських та ін.



  



Ранком цього ж дня відбулось інтерв'ю на цю саму тему на  "Громадському радіо". Слухати тут

«Маємо стереотип, що українська вишивка – це сільське, народне вбрання, але ті схеми вишивки, ті книги, які дійшли до нас, були створені переважно українською інтелігенцією.

Ми знаємо, що Леся Україна возила в Ялту, а Олена Пчілка – у Францію цілу валізу з народним вбранням. Але кожного дня, зрозуміло, вони так не ходили. Вони в сучасному вбранні, це були сукні з криноліном, наприклад. Проте, що характерно, до цього одягу вони додавали українську ручну вишивку, яку робили самостійно. Таким чином під час тотальної заборони на все українське вони виражали так свою українську позицію»

Немає коментарів:

Дописати коментар