суботу, 18 травня 2019 р.

"Вишиванка - одяг вільних. Максим Рильський"

17 травня в рамках співпраці "бібліотека-музей" завідувач бібліотеки ім. В. А. Симоненка для дітей Тетяна Серебреннікова разом з читачкою бібліотеки, молодшим науковим співробітником Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАН України, кандидатом історичних наук Мариною Олійник продовжили тему "Вишиванка - одяг вільних" в Музей Максима Рильського

Марина Олійник представила виступ-презентацію «Український одяг в місті за часи Максима Рильського». Вивчаючи повсякденного життя середини ХХ століття, етнолог зібрала різнопланові візуальні образи радянських чиновників, культурних діячів, пересічних українців, які вдягали вишиту українську сорочку. Опрацювання мемуарної літератури розкрило внутрішні мотиви та особистісні інтерпретації вжитку народного вбрання серед міської інтелігенції.

Тетяна Серебреннікова розповіла про багаторічний досвід донесення до дітей та дорослих культурних традицій вишивки, опанування техніками, майстер-класи з вишивки в бібліотеці та музеї, про проект "Вишитий одяг видатних українців", про співпрацю з музеєм та цікаві інтерактивні форми із залученням меморіальних речей Максима Тадейовича -- вишитих сорочок та краватки. А також про відшиття сорочки для Максима Георгієвича Рильського за взірцем дідової сорочки.

А європейську музику всім присутнім дарував юний і талановитий Микита Порошин 🎼🎹, якого представила директор Київського літературно-меморіального музею Максима Рильського Вікторія Колесник.

Розмовляли з гостями, зокрема з колегами з ЦРБ ім. М. О. Некрасова про українській одяг в місті за часів Максима Рильського, зокрема про полуботківський орнамент, родини Українського Парнаса, книги, люди і теперішні смисли, які ми вкладаємо в вишиту сорочку, яка після 1960-го року перетворюється у вишиванку.... Продовжили чаюванням в садку серед десятків видів бузку.
   






В небі сонця золотий клубочок
Розсипає нитки промінні,
Їх збирають рученьки дівочі
Ї гаптують цвіт на полотні.
                 Максим Рильський

Немає коментарів:

Дописати коментар