неділю, 17 квітня 2022 р.

Мистецтво часів війни. Альона Райда

 Альона Райда - подруга, посестра, відома художниця сучасності і добра користувачка нашої бібліотеки щодня від початку повномасштабної війни росії проти України створює полотна з українськими сенсами. Деякі з цих робіт ми демонструємо тут, а вже скоро сподіваємось відкрити повноцінну виставку в просторі бібліотеки.

Опис картин люб'язно наданий художницею.

1. Українська Калі

Калі – богиня справедливості, вічноїсили, часу і змін, смерті й знищення, зазвичайзображується темною та лютою. Художниця зобразила індуїстську богиню в образі української месниці. Вона боронить свою рідну землю, що вже просякнута кров’ю ворогів, на задньому плані палають вогнища та ворожа техніка. В руках у неї символи українського народного супротиву: коктейль Молотова та факел, щоб його запалити, серп – символ слов’янської богині смерті Мари, також вона тримає черепа окупантів неначе букет з квітами. На традиційному українському намисті замість згарди (металевої сакральної прикраси) – хрест-символ ЗСУ, ця деталь підкреслює захоплення і віру українців у свої збройні сили. В небі зображено легендарного Привида Києва, що підбив черговий ворожий літак. Ця картина символізує агресивний захист від злих і ворожих сил.


2. Небесний Щит

На картині зображено краєвид Києва з лівого берега Дніпра на правий. Картина була створена під час бомбардування Києва, під звуки сирен та вибухів. Небо над так і не було закрите, жителям що залишались у місті не залишалось нічого, крім молитов і віри в Укрраїнські Збройні Сили. Образ символізує духовнийщит, що створений молитвами мільйонів українців.

3. Священний Меч

Народна визвольна війна – священна, кожен українець що чинив супротив загарбнику став героем в наш час. Меч в кольорах українського прапору та з Тризубом символізує рішучисть та стійкість української нації.


4. Оранта

Картина створена під час загрози бомбардування однієї з найбільших святинь в Україні – Софіївського собору. Це один з найдревніших храмів, на стіні якого є унікальна по технології виготовлення і красі мозаїка богині Оранти, яку ще називають «нерушима стіна». В той день багато українців звертались до неї за захистом, врешті небезпека минувала, храм з Орантою і прикрашає «вічне місто».


5. Закрили небо, як змогли

На картині зображено гордість Києва і України – Привида Києва (літак F-16). Небо так і не було закрите, тому кияни вірили у нього наче в бога, а він щодня радував їх збитими ворожими літаками та крилатими ракетами. Багато з жінок жартували, що приєднаються до «закриття неба» сівши на свої мітли. Відомо, що в Києві у всі часи було багато відьом, то ж можливо так і було.


6. Полювання нечистої сили

Війна об’єднала всіх українців, слалось враження що абсолютно всі на їх стороні у праведній боротьбі за свободу. На картині зображено міфічних істот з українського фолкльору: Вій, Панночка та Дідько. В час комендантської години їм ніхто не заважає полювати на непроханих гостей, вони вишукують загарбників, щоб назавжди забрати з собою.


7. Слава

Слов’янська богиня перемоги, являється героям і воїнам на полі бою. На картині вона зображена після перемоги над України над російськими окупантами. ЇЇ ім’я перекладається як «glory». Напис: «Слава Україні», «Слава ЗСУ»

8. Катерина

Українська дівчина Катерина – один з символів України дякуючи народному поету Тарасу Шевченко. Але на картині вона не зажурена з поламаною долею, як у творі Шевченка, а впевнена і озброєна. Вона символізує оновлену Україну, що може захистити себе і свій дім.

9 Дерево Життя

У світогляді древніх слов’ян світ схожий на дерево: високо у віттях знаходяться світлі боги, в коренях – потойбічний світ, стовбур – світ людей. На картині зображено Україну, землю якої посякнуто кров’ю, але птах, що символізує вільний дух людей, дарує надію і віру в перемогу

10 Українське Сонце

Всі українці в очікуванні мирного життя, чекають на перемогу над навалою ворогів, наче Сонця. Білий сокіл символізує верховного бога слов’ян Рода, також це один з символів герба- тризуба. Він неначе розбив яйце-писанку з стародавніми трипільськими візерунками. На картині символічно зображено пробудження сили і героїзму українського народу.

Слідкуйте за анонсами виставки наживо на Антоновича, 25.

Немає коментарів:

Дописати коментар