четвер, 29 серпня 2024 р.

НАШ УКРАЇНСЬКИЙ РІД І ВСЯ РОДИНА ГЕРОЇВ УКРАЇНИ ПАМ'ЯТАЄ!


Сьогодні, 29 серпня, наша країна відзначає День памʼяті Захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність країни. У цей день ми вшановуємо памʼять воїнів, які віддали життя за Батьківщину.

Відзначення Дня памʼяті Захисників
України, а саме 29 серпня, обрано не випадково, бо в цей день у 2014 році, під час російсько-української війни та Іловайської операції відбувся потужний прорив української групи військ з російського оточення, де проявився масовий героїзм добровольців і військових та загинула найбільша кількість українських воїнів.
Ці трагічні події російсько-української війни розгорталися на сході України, саме на полях соняхів, які вже дозрівали. І саме під цими соняхами сотні захисників України у боротьбі з ворогом поклали своє життя на вівтар свободи та незалежності нашої країни. Саме тому сонях є символом Дня памʼяті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.
До Дня памʼяті Захисників України у нашій бібліотеці розгорнуто тематичну поличку «У всі свята нехай свіча палає, наш український рід і вся родина Героїв України памʼятає».
Памʼятаємо та вшановуємо... Герої не вмирають - вони завжди житимуть у наших думках, памʼяті, піснях, та спогадах...

вівторок, 27 серпня 2024 р.

РАЗОМ МИ - СИЛА!


Перемога і усі важливі успіхи нашої держави складаються з дій кожного українця, як безліч рік і потоків зливаються в один могутній Дніпро...
Нещодавно, з нагоди найважливішого свята - Дня Незалежності України, колектив нашої бібліотеки мав за честь відвідати поранених Захисників, що лікуються в медичному закладі та зі словами вдячності їх привітати. Нами було проведено терапевтичний майстер-клас зі створення зайців з рушників під назвою «Позивний «Вухань». Майстер-клас сприяє відновленню моторики рук та дарує атмосферу емоційного тепла, що так важливо в наш час.
 Також нами було подаровано військовим захисні обереги - браслети на руку.
Дякуємо волонтерці, керівниці кондитерської «Brownie», партнерці нашої бібліотеки, невтомній Ірині Малярчук за солодку підтримку заходу та апетитні смаколики, якими частувала Захисників. Разом з неймовірним смакуванням хлопці отримали ще й заряд позитивної енергії та сили, котру одвіку передають українські жінки, працюючи з тістом.
А поєднала у цей знаменний день всіх нас - її величність Українська пісня, а саме: концерт рок-гурту Кам'яний гість. Творчості гурту притаманні захоплюючі поетичні сюжети, стилістична різноманітність, унікальне
звучання та майстерне виконання. Дякуємо за незабутню натхненну атмосферу концерту та за подарунки для бібліотеки: компакт-диски з піснями гурту. Ваша творчість надихає, зцілює, мотивує, обʼєднує, дає простір для мрій та час для спогадів.
Недаремно кажуть: мовчать гармати, коли лине пісня. І нехай надалі українська пісня зцілює наші душі, підтримує бойовий дух та звучить у серці нашої держави! Бо Україна має звучати!
Невтомно дякуємо ОЛЬЗІ
ДОБРОВОЛЬСЬКІЙ за творчу співпрацю з нашою бібліотекою, за організацію заходів, підтримку творчих ініціатив, ідей волонтерського руху, що дають можливість підтримати воїнів і разом утвердитися навколо національної ідеї. Ви постійно доводите, що у цій боротьбі важливий кожен, що наразі немає маленьких справ, немає непотрібних, немає неважливих. Своїм великим серцем і щирою душею Ви обʼєднуєте людей, даруєте теплі емоції, світлі сподівання та доносите до кожного красу і різноманіття української культури. Шана Вам, пані Ольго!
Дякуємо Захисникам за кожен новий день і бажаємо швидкого одужання пораненим!
Нехай міцна сила духу окремих людей, надпотужна сила людського єднання, що множиться у стократ, перетворюється на непереможний згусток світлої енергії та дарує натхнення і впевненість у перемозі
добра над злом!
Бо Разом ми - Сила!
Переможемо!
З Днем Незалежності, Україно!

субота, 24 серпня 2024 р.

Є МОВА - Є УКРАЇНА!

«Коли кажемо про незалежність України, то це найперше мова, мова! Без неї незалежність - пусті слова».
О.Гончар

День Незалежності України - величне свято, вимолене і виборюване (на жаль, і нині) українцями протягом століть. І завжди ця боротьба була боротьбою і за волю, і за державність, і за мову. Відстоюючи державність України, обовʼязково маємо відстоювати й українську мову.

Сьогодні, 23 серпня, у нашій бібліотеці відбулися чергові курси української мови від руху «Єдині», на яких говорили про те, що володіння державною мовою зміцнює Незалежність України.
Тож небайдужістю, спільними зусиллями, кожен на своєму місці ми втримаємо незалежність нашої України і розбудуємо її сильною і могутньою!
Є мова - є Україна!
                                                       З Днем Незалежності, Україно!

пʼятниця, 23 серпня 2024 р.

ПАТРІОТИЧНИЙ КОЛОСОК

23 серпня наша країна вшановує один з ключових державних символів - синьо-жовтий стяг.
До Дня Державного Прапора України у нашій бібліотеці відбувся майстер - клас «Патріотичний колосок» у техніці оригамі.

Вітаємо зі святом та бажаємо всім нам віри, витримки та сил! Разом ми обовʼязково досягнемо мети і наш прапор гордо височитиме над кожним куточком України.
Прапор - в наших серцях, наша гідність, боротьба, Перемога!

Слава Україні!

вівторок, 20 серпня 2024 р.

ВИВЧАЙ УКРАЇНСЬКУ, РОЗМОВЛЯЙ УКРАЇНСЬКОЮ - НАБЛИЖАЙ ПЕРЕМОГУ!

17 серпня у нашій бібліотеці пройшли чергові курси української мови від руху «Єдині».


Вивчай українську, розмовляй українською - наближай Перемогу! Долучайтесь!




пʼятниця, 16 серпня 2024 р.

ПАРАСОЛЬКА КОЛЬОРОВА, НАЧЕ ЩАСТЯ ПЕЛЮСТКИ!


Сьогодні, 16 серпня у нашій бібліотеці відбувся майстер-клас під назвою «Парасолька кольорова, наче щастя пелюстки!».
На творчій зустрічі фантазували, мріяли про Перемогу, навчались працювати з папером, прививали любов до мистецтва те естетичний смак.
Тож нехай дитинство наших дітей буде яскравим і безхмарним! І нехай маленькі творчі починання стають великими досягненнями та перемогами!





вівторок, 13 серпня 2024 р.

МОЄІ ДУШІ ХРАМ



У нашій бібліотеці до Дня Незалежності України представлено виставку вишитих картин і ікон Поліни Гуменюк «Моєї душі храм».











Авторка за професією фольклорист, науковець, кандидат філологічних наук, митець. Хобі - вишивка картин, ікони, ілюстрації до літературних творів, міфологічні й фольклорні сюжети, портрети та пісенний цикл.





Особливе місце у творчості Поліни
Гуменюк посідає напрямок «вишиваної пісні». Вона створює сюжети на пісні у виконанні українських співаків з 2003-го року, але саме творчість Павла Дворського
поклала початок цьому творчому напрямку у її вишивці - візуалізації української естрадної пісні на тканині.
Вишиті картини Поліна Гуменюк присвячує і родині Павла Дворського - дружині Світлані та синам - Павлу і Дворський В'ячеслав.
Авторка вишивала пісні з репертуару Софії Ротару, Володимира Івасюка, Назарія Яремчука, Василя Зінкевича, Дмитра Гнатюка, Ніни Матвієнко, Раїси
Кириченко, Павла Дворського, Лілії Сандулеси, Іво Бобула, Світлани та Віталія Білоножків, Лідії Михайленко та ін. Вишивала, як тексти пісень з основними символами, з якими асоціюється та чи інша пісня, так і повноцінні візуалізації, тобто образи, які виникають під час багаторазового прослуховування пісні.
Багатьом відомим артистам дарувала особисто свої вишиті роботи за сюжетами їхніх пісень. Подарунки від мисткині у свій час отримали відомі виконавці: Ніна Матвієнко, Павло Дворський, Лілія Сандулеса, дружина покійного Назарія Яремчука, Лідія Михайленко; відомі поети-пісняри: Вадим Крищенко, Андрій Демиденко, Микола Луків; музеї: Музей імені Раїси Кириченко, Музей імені Володимира Івасюка, Музей Івана Гончара. Музей Історії України, Музей Революції Гідності, Чернівецький краєзнавчий музей.

Споглядаючи майстерно вишиті ікони і картини авторки, розумієш, що кожен стібок зроблений з любовʼю, власним світоглядом і молитвою. Нитка за ниткою - розвиток історії не лише окремого вишитого образу з пісні, але і нашого українського життя…
У роботах Поліни Гуменюк пісня, краса і життя гармонічно переплетені, навіть коли зовнішній світ сповнений хаосу. Тож насолоджуємось творчістю авторки, отримуємо енергію наших предків, пишаємось минулим, творимо сьогодення та з надією дивимось у майбутне...
















«Життя у вишивці, а вишивка-життя.
На полотні найтонші, найщиріші,
Розкладені жіночі почуття…»



Виставка діє до кінця серпня 2024 року.









 






Дякуюємо авторці Поліні Гуменюк за книжкові дарунки для бібліотеки, а саме:
«Іван Гончар: деякі аспекти психології особистості» та «Парадигми гри в українському фольклорі». Запрошуємо до ознайомлення!