середа, 7 серпня 2024 р.

БІБЛІОТЕКИ У ПОВОЄННИЙ ЧАС ЯК ПРОВІДНИКИ ДОБРИХ СПРАВ


Триває повномасштабна війна росії проти України та всього цивілізованого світу. росія руйнує українську освіту та культуру: бібліотеки, музеї, освітні заклади, визначні памʼятки, що є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права. Ці події бʼють в саме серце, але і мотивують працювати ще більше, щоб про українську книгу, українське слово, українську культуру чули в усьому світі…

Так, 6 серпня у Київській обласній державній адміністрації відбулась конференція «Бібліотеки у повоєнний час як провідники добрих справ» за підтримки Департамент культури та туризму КОДА.

Понад 70 представників бібліотек з усіх куточків Київської області приїхали поговорити про свої добрі справи, послухати учасників #Форум_Добрих_Справ", обговорити те, що сучасна бібліотека повинна працювати на потреби громади і є інформаційним блокпостом суспільства. Адже, бібліотеки є гарним прикладом обʼєднання громадянського суспільства і того, що суспільство стає хребтом. Починаючи з лютого 2022 року, бібліотеки України направили свою діяльність відповідно до потреб громад, військових та внутрішньо переміщених українців, ставши гуманітарними штабами, волонтерськими, психологічними та консультаційними центрами.
На заході було виконано Гімн України у виконанні Павла Склярова.
Також виступили: Голова правління Інституту розвитку громадянського суспільства імені Голди Меїр , організаторка суспільно - інформаційного заходу "Форум добрих справ", заступниця голови Ради волонтерів при КОДА - Тетяна Грабар;
засновник БФ "Тарасова Гора", волонтер, актор - Арушанов Ашот;
Народний артист України, режисер - Михайло Іллєнко;
директорка ДП "Газета Верховної Ради України "Голос України" - Семака Лариса та інші.
Бібліотекарі роблять окопні свічки, шиють білизну, постіль, готують їжу для захисників, плетуть теплі речі, організовують арт-релакс та творчі майстер-класи для військових. Бібліотеки надають безкоштовно різноманітні послуги всім мешканцям громади, вселяють віру в переможне майбутнє, підіймають дух відвідувачів. І, звичайно ж, у бібліотеках можна безкоштовно взяти цікаві книжки, отримати психологічну підтримку.

Дякуємо Голові правління Інституту розвитку громадянського суспільства імені Голди Меїр, заступниці голови Ради волонтерів при КОДА - Таня Грабан за запрошення на важливу подію
 та директорці КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» - Галина Єрко за книжковий дарунок для нашої бібліотеки.
Ми іще раз переконались, що організувати роботу в умовах війни складно, але можливо. 
У ці важкі та героїчні для України дні, наша бібліотека, як і деякі інші бібліотеки , підтримує широку аудиторію користувачів. Ми є простором творчості, спілкування, інновацій та індивідуальної роботи, яка є міжособистісною взаємодією, має бібліотерапевтичний та психологічний вплив, сприяє міжкультурній комунікації та взаємодії духовних цінностей. Гаслом нашої бібліотеки є згуртованість та обʼєднаність, що є ключем до Перемоги! Ми стоїмо на варті культурного рубежу, світу інформації, тримаємо книжкові сили України, підтримуємо військових та вплітаємо свою нитку у полотно Перемоги України, щоб наблизити її.
Партнери заходу: «Форум добрих справ», Саміт-Книга, Рада волонтерів при КОДА, ВГО «Українська бібліотечна асоціація», Спілка жінок України, Ізраїльська медична місія в Україні, Благодійний фонд ім. Шолом Алейхема.

Обʼєднуємось та тримаємо культурний фронт! Разом до Перемоги!

Немає коментарів:

Дописати коментар