вівторок, 13 серпня 2024 р.

МОЄІ ДУШІ ХРАМ



У нашій бібліотеці до Дня Незалежності України представлено виставку вишитих картин і ікон Поліни Гуменюк «Моєї душі храм».











Авторка за професією фольклорист, науковець, кандидат філологічних наук, митець. Хобі - вишивка картин, ікони, ілюстрації до літературних творів, міфологічні й фольклорні сюжети, портрети та пісенний цикл.





Особливе місце у творчості Поліни
Гуменюк посідає напрямок «вишиваної пісні». Вона створює сюжети на пісні у виконанні українських співаків з 2003-го року, але саме творчість Павла Дворського
поклала початок цьому творчому напрямку у її вишивці - візуалізації української естрадної пісні на тканині.
Вишиті картини Поліна Гуменюк присвячує і родині Павла Дворського - дружині Світлані та синам - Павлу і Дворський В'ячеслав.
Авторка вишивала пісні з репертуару Софії Ротару, Володимира Івасюка, Назарія Яремчука, Василя Зінкевича, Дмитра Гнатюка, Ніни Матвієнко, Раїси
Кириченко, Павла Дворського, Лілії Сандулеси, Іво Бобула, Світлани та Віталія Білоножків, Лідії Михайленко та ін. Вишивала, як тексти пісень з основними символами, з якими асоціюється та чи інша пісня, так і повноцінні візуалізації, тобто образи, які виникають під час багаторазового прослуховування пісні.
Багатьом відомим артистам дарувала особисто свої вишиті роботи за сюжетами їхніх пісень. Подарунки від мисткині у свій час отримали відомі виконавці: Ніна Матвієнко, Павло Дворський, Лілія Сандулеса, дружина покійного Назарія Яремчука, Лідія Михайленко; відомі поети-пісняри: Вадим Крищенко, Андрій Демиденко, Микола Луків; музеї: Музей імені Раїси Кириченко, Музей імені Володимира Івасюка, Музей Івана Гончара. Музей Історії України, Музей Революції Гідності, Чернівецький краєзнавчий музей.

Споглядаючи майстерно вишиті ікони і картини авторки, розумієш, що кожен стібок зроблений з любовʼю, власним світоглядом і молитвою. Нитка за ниткою - розвиток історії не лише окремого вишитого образу з пісні, але і нашого українського життя…
У роботах Поліни Гуменюк пісня, краса і життя гармонічно переплетені, навіть коли зовнішній світ сповнений хаосу. Тож насолоджуємось творчістю авторки, отримуємо енергію наших предків, пишаємось минулим, творимо сьогодення та з надією дивимось у майбутне...
















«Життя у вишивці, а вишивка-життя.
На полотні найтонші, найщиріші,
Розкладені жіночі почуття…»



Виставка діє до кінця серпня 2024 року.









 






Дякуюємо авторці Поліні Гуменюк за книжкові дарунки для бібліотеки, а саме:
«Іван Гончар: деякі аспекти психології особистості» та «Парадигми гри в українському фольклорі». Запрошуємо до ознайомлення!


Немає коментарів:

Дописати коментар