пʼятницю, 7 квітня 2017 р.

Читання-привітання до ювілею Анатолія Григорука


5 квітня в бібліотеці до Міжнародного  дня дитячої книги гралися та сміялися, читали та писали привітання  учні 2 класу медичної гімназії №33. Чому? Бо почули про конкурс ...

Письменника-ювіляра Анатолія Григорука, якому у березні виповнилось 85 років, ми пропонуємо привітати і вшанувати за допомогою навіть однієї книги з книжкових полиць нашої бібліотеки. Це може бути збірка "Волелюбний вітер"  видавництва "Грані-Т" (2008) чи повість-казка  "Праправнук барона Мюнхгаузена" видавництва "Гамазин" (2008). Або  "Хрестоматія для дошкільнят 5-7 років" видавництва "Школа" (2000). В останній книжці  і проза, і поезія, і переклади письменника-ювіляра. Легко та приємно читати та обговорювати.

Так, почали читати "Хочеш бути щасливим, не будь лінивим", і посипались коментарі і почалась палка дискусія про приповідки та прислів'я, які зустрілись в тексті, про кількість лінивих дітей у класі, про те, як кожен може побороти свою лінь і наблизитись до мети.

Читали пісеньки народів різних країн і з'ясували, що Анатолій Іванович переклав-переспівав для діточок пісеньки-потішки з азербайджанської, білоруської, вірменської, грузинської, естонської, казахської, киргизької, латиської, литовської, молдавської, російської, туркменської, узбецької та французської мов.

Наприклад,
Грузинська
Кому що
Грубці – поліно,
Коникам – сіно,
Ягничкам –травичка,
Баклазі – водичка,
А дітям маленьким – цукерочок жменька.


Російська
Березонька
У полі березонька стояла.
У полі у чистому стояла.
Нікому березу заламати
Та нікому білу заламати.
Піду я у поле погуляю,
Березоньку білу заламаю,
Я зітну з берези три пруточки
Та й зроблю аж три гучні гудочки.


Таджицька
Під полощиком
Дощику-полощику
Припускай!
Мої довгі кісоньки
Розплітай!
А я під полощиком
Підросту,
Свої довгі кісоньки
Заплету.


Прочитати більше віршів і оповідань, дізнатися більше про письменника та його книги запрошує Весела абетка, Оксана Кротюк в "Літературній Україні" №12, 23 березня 2017р. і наш абонемент!))

1 коментар: