понеділок, 12 березня 2018 р.

Подорож казками і країнами світу


Бібліотека 9 березня запросила маленьких користувачів у подорож казками та країнами світу.

Кожен учасник отримав паспорт - листівку для посткросінгу,  штамп у ньому, і щоразу проходячи митний контроль після відвідування нової країни, записував одне слово -- враження від неї в цей документ.





Перша подорож в "країну, де сходить сонце" -- Японію. Зустрічали сонце, говорили про  життя на 3800 японських островах, ієрогліфи, яких тільки у школі треба вивчити 1200, і в якому напрямку вони читаються.  Практикувались у японських головоломках, які викладали на підлозі паличками для суші. Говорили про витончену японську культуру і церемонії "ханамі" - милування квітами, "юкімі" - милування снігом, "цукімі" - милування місяцем, "мамідзівар"   - милування кленовим листям восени; ще "ікебана" - мистецтво складання квітів  і "орігамі" - мистецтво створення фігурок з паперу. Далі складали жабок з паперу і влаштували справжні жаб'ячі перегони.

Діставшись до книжкової виставки казок народів світу дізнались, що наступним пунктом подорожі буде ще одна азійська країна з давніми традиціями. Нею виявилась Індія, країна, де знаходяться найвищі гори в світі - Гімалаї і найвища їх вершина - Джомолунгма. Мешканці країни розмовляють на 700 діалектах 20 різних мови, а офіційними є 15 мов. Говорили про індійські фільми, індійські прикраси, індійські прянощі і майстрували їстівні браслети із кукурудзяних кілець. Розглядали індійські орнаменти і традицію розпису хной і спробували розпис білою хною.








Перетнувши вкотре митний контроль, попрямували в Європу, в країну, яка на географічній карті постає у вигляді чобота, яку оточують п'ять морів і яка є переважно гірською. Так, 90% території Італії займають молоді гори Альпи, які ростуть і рухаються. Тож викликали землетрус тупотінням і згадали розповідь про місто Помпеї, яке не врятувалось від виверження вулкану. Дізнавались про три найбільші вулкани Італії - це Етна на Сицилії, Везувій поблизу Неаполдя, Стромболі на Липарських островах. Дізнались, що відбувається при виверженні вулкану і виверження вулкану власноруч створеної моделі.



Наступною європейською країною, яку відвідали діти, стала Данія. Тут згадали про Міжнародний день дитячої книги, який відзначається 2 квітня у день народження великого датського казкаря Ганса Хрістіана Андерсена. Завданням було назвати 5 казок або персонажів казок Андерсена, з чим діти легко справились і спробували самі стати письменниками. Записували речення, згортали аркуш і передавали сусіду. В результаті читали і  реготали досхочу з отриманих оповідань, де і нісенітниці, і сміховинки, і самоіронія мали місце.










Далі попрямували в країну між Європою і Азією -- в Туреччину. Маловідомо, що Туреччина є батьківщиною багатьої декоративних квітів, найвідомішими з яких є тюльпани. Сама їхня назва походить від турецького слова "тюрбан", які ці квіти нагадують. Звідси пішли також абрикоси, мигдаль і інжир, про користь яких  в якості перекусів говорили і які куштували на турецькому базарі.












Сполучені Штати Америки -- країна, відома своїми масштабами. Зокрема, в столиці Вашингтоні розміщена найбільша за площею книгосховищ та одна з найважливіших бібліотек світу -- бібліотека Конгресу США. В цій країні багато національних парків, які мають цікаві назви, наприклад, "Жовтий камінь", Секвоя", "Долина смерті", "Білі піски", і тут росте найбільше в світі червоне дерево заввишки 117 метрів, що як 14-ти поверховий будинок. Говорили про те, де живуть американці: від висотних будівель до помешкань з картонних коробок і фанери. Візитівкою Нью-Йорка є хмарочоси, і один з них спробували побудувати з маршмеллоу і зубочисток. 









Далі  відбувся довгий переліт з Америки до України з пересадкою у Великобританії.  Так, де живуть справжні королева і принци, і принцеси, де 45 діб взимку лягає такий туман, що унеможливлює рух транспорту на вулицях, де існує  багатовікова традиція пити чай, зокрема о п'ятій годині вечора, так званий  «Five o'clock Tea», хоча чай в цій країні не росте. Але зізнались, звідки ця традиція з'явилась, і куди простягалася Британська імперія і які країни були її колоніями. І звідки привозили чай. Саме з підказкою про чай на бібліотечних книжкових полицях шукали книжку-не-книжку, пов'язану з безкінечним чаюванням, яку один професор математики написав для доньки свого друга. Звісно, знайшли "Алісині пригоди в Дивокраї" Льюїса Керрола  і книжку-скриньку. В ній виявився скарб -- листівки і конверти з весняними квітами для того, щоб діти написали весняне побажання своїм мамам, можливо, з побажанням відвідати одну з країн бібліотечної подорожі казками і країнами світу.



Запрошуємо всіх охочих подорожувати з книгами в нашій бібліотеці!  

Бібліотекарі завжди прокладуть цікавий маршрут найкращими книгами!

1 коментар:

  1. Як добре бути дитиною!Такі цікаві подорожі у дитячій бібліотеці! Зрозуміло тепер чому діти не хочуть йти додому...

    ВідповістиВидалити