пʼятницю, 23 березня 2018 р.

Сторінками "Молодої України"

До Всесвітнього дня поезії 19 березня бібліотекарі провели спільний захід з Музеєм Лесі Українки для учнів 2-а класу спеціалізованої школи №92 ім. Івана Франка, присвячений першому українському дитячому журналу "Молода Україна", який у 1908-1914 рр. видавала своїм коштом Ольга Петрівна Драгоманова-Косач (Олена Пчілка). 


Напередодні діти ознайомились в бібліотеці з темполицею, присвяченій літературній діяльності видатної українки і читали збірку "Олена Пчілка - дітям " видавництва "Апріорі" і "Український дитячий театр" видавництва "Веселка".


В музеї другокласники дізнались про письменницькі, дамські та обідні столи столи часів Олени Пчілки і Лесі Українки, подивилися на робочі столи обох письменниць і їх начиння, порівняли із сучасними приладами для письма і листування.




Далі дізнавались, як створювався перший український дитячий журнал, і які твори в ньому розміщували, які ілюстрації розглядали тогочасні діти. Також дізнавалися про перший твердий шоколад і шоколадні платівки.


Вивчали традиційні українські орнаменти у вишавці, тканні і писанкарстві і власноруч розмальовували восьмикутну зірку алатир. 

Розмовляли про Шевченківське свято часів Олени Пчілки і теперішні Шевченківські свята. І читали поезії Олени Пчілки і Великого Кобзаря.

19 березня-- день народження видатного українського поета перекладача, мовознавця, громадського діяча, академіка Максима Тадейовича Рильського, перші публікації якого з'явились саме в "Молодій Україні". Зокрема, це "Зимовий танок"


ЗИМОВИЙ РАНОК

Дрімає білий ліс, мов чарами повитий, 
А місяць із небес алмази сипле скрізь 
І сяйвом облива зимові сніжні квіти... 
              Дрімає білий ліс.
А між кущами зайчики маленькі 
Вже гулянки веселі почали 
І в’ються у танку, неначе пух легенький, 
               У тихім морі мли.
І сиві хмароньки у небесах дивують, 
Як гарно зайчики ведуть свої танки, 
І бачить ліс крізь сон, як зайчики танцюють, 
                  І шепче їм казки...

                                       Максим Рильський 



Пропонуємо дізнатися більше про "видатних людей з нашої вулиці" Лесю Українку, Олену Пчілку, Миколу Лисенка, Михайла Старицького, Івана Франка, Максима Рильського, Ольгу Косач-Кривинюк, Варвару Ханенко, Вероніку Черняхівську, Володимира Антоновича, Костянтина Паустовського та ін. на цікавих заняттях в бібліотеці!

Немає коментарів:

Дописати коментар