неділю, 25 червня 2017 р.

"І тільки незмінна книга!" (до 125-річчя від дня народження Юрія Меженка)


22 червня в Музеї книги і друкарства України відкрилась виставка, присвячена бібліотекарю і бібліографу, вченому, літературознавцю, фундатору бібліотечної справи в Україні Юрію Меженку. 

Юрій Олексійович з 1918 р. працював у Бібліотечно-архівному відділі Міністерства народної освіти у Києві, за рік став директором Головної книжкової палати; у 1920–1922 роках працював у Всенародній бібліотеці України (ВБУ; нині – Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського Національної академії наук України).



 




Юрій Меженко – автор понад 150 наукових праць із бібліографії та книгознавства, перші з яких надруковані у 1920-х рр. Водночас він був активним учасником літературного життя в Україні – став одним із засновників журналу «Музагет» (1919), співпрацював з багатьма періодичними виданнями та збірниками, де друкувались його статті про творчість П.Тичини, М.Хвильового, Є.Плужника, М.Рильського, матеріали про корифеїв української сцени та рецензії на вистави українських театрів.

У рамках заходу відбулась лекція однієї з провідних дослідниць наукової спадщини вченого — Надії Володимирівни Стрішенець, доктора історичних наук, провідного наукового співробітника Інституту бібліотекознавства Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського.


На виставці представлено понад сотню експонатів із колекції музею та Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка, більшість з яких експонується вперше.





В рамках співпраці "бібліотека-музей" бібліотека ім. В. А. Симоненка для дітей отримала у дарунок друковані видання Музею книги і друкарства України і привітала пані Надію Стрішенець із змістовним і натхненним виступом!

Немає коментарів:

Дописати коментар