середу, 18 грудня 2019 р.

Презентація книги «Український народний орнамент Ольги Петрівни Косач» (до 170-річчя письменниці Олени Пчілки)







12 грудня завідувач бібліотеки Тетяна Серебреннікова презентувала в Національній бібліотеці імені Ярослава Мудрого книгу "Український народний орнамент Ольги Петрівни Косач"




Джерело:

"Книжку створено в рамках всеукраїнського проекту «Вишивка етнографічна: «Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки» О.П. Косачева, Киев, 1876», присвяченому першій ґрунтовній етнографічній роботі з української орнаментики Ольги Петрівни Косач (Олени Пчілки). Видання містить фотокопії першоджерела, його переклад сучасною українською мовою, відтворені сучасними українськими майстринями зразки полотна, зразки ткання та писанки, а також сучасний одяг та реконструкції народного вбрання.


Автор проекту Тетяна Серебреннікова розповіла про масштаб проведеної роботи з вивчення та відновлення взірців з альбому, створення колекції зразків для передачі їх у межах України для навчання та обміну досвідом майстрів і поціновувачів народного мистецтва, проведення виставок і культурно-освітніх заходів.






Старший науковий співробітник Музею Лесі Українки Оксана Константинівська висвітлила періоди життя Олени Пчілки з наголосом на заслуги письменниці, науковця, журналіста в її науковій та просвітницькій діяльності. Слухачі дізналися про цікаві факти презентації видання 1876 року на Всесвітній виставці в Парижі (1878 рік).

Виконавчий директор групи компаній АДЕФ Алла Істоміна звернула увагу на особливості створення даного видання, використання сучасних технологій цифрового друку. А також оглядово презентувала Видавничий дім АДЕФ-Україна та його нові видання.

У заході взяв участь дитячий фольклорний ансамбль «Цвітень» при Національному заслуженому академічному народному хорі України імені Г.Г. Верьовки – художній керівник Марія Пилипчак. Слухачі із захопленням сприйняли українські пісні та щедрівки, читання притч, виконання танцю «Вінницький плескан».

Окрасою заходу стала експозиція зразків рушників, скатертин, чоловічого, жіночого та дитячого одягу, оздоблених за мотивами вишивки Київщини, Тернопільщини, Закарпаття, Східних областей України, яку представила Київська державна академія декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука.

Серед присутніх на заході були представники Центральної бібліотечної системи Голосіївського району, Територіального центру соціального обслуговування Дарницького району, відома вінничанка дизайнерка Людмила Бушинська, художниця Олена Красильникова.

«Насамкінець мені залишається побажати, щоб представлені у моїй збірці зразки української народної орнаментики привернули до себе ту увагу освіченої публіки, на яку вони заслуговують; щоб моя збірка як матеріал науково-етнографічний прислужилася і сприяла практичному застосуванню народної творчості», – О.П. Косач.

Презентоване видання було передано у подарунок Бібліотеці.

Інформацію підготувала головний бібліотекар
відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда"

Немає коментарів:

Дописати коментар