неділю, 17 травня 2020 р.

Про Українську школа «Еллісів» в Осло, Норвегія

В рамках реалізації Стратегії комунікації у сфері європейської інтеграції на 2018–2021 роки поспілкувались з пані Ніною Хаген на тему "Українське шкільництво за кордоном, Королівство Норвегія, місто Осло, Українська школа «Еллісів» в Осло - ( Den Ukrainske skolen «Ellisiv» i Oslo )"

Про школу


Наша школа має назву Українська школа «Еллісів» на честь доньки Ярослава Мудрого Єлизавети Ярославни.
Старшу доньку Ярослава Мудрого, київську принцесу, якій судилося стати королевою вікінгів звали Елізавета = Еллісів (på norsk språk - норвезькою).
Золотоволоса Ярославна стала знаковою постаттю в історії похмурої Скандинавії. Освічена, красива, сильна, вольова.
Її біографія повна таємниць і протиріч. Її доля оспівана у так званих “королівських” сагах.
Українка, в яку з першого погляду закохався войовничий норвезький принц Гарольд Суворий.
 

Про українські ляльки-мотанки 
В українській школі в північній країні зберігають українські традиції і поширюють їх. Так, учні вміють робити ляльку-мотанку, розповісти про неї. Учні мотали ляльки з норвезькими дітками. Під час традиційного літнього свята 11 червня в одному з районів міста Осло Українська школа "Еллісів" провела мастер-клас з виготовлення українських ляльок-мотанок. Десятки мешканців Осло мають тепер українські ляльки в своїх домівках. Учні школи мали нагоду розповісти присутнім про нашу Україну. (прим. - На світлині: пан Євген Чолій - президент Світового Конгресу Українців повіз нашу ляльку з Осло до Канади. 2016)

   



Про День Конституції Норвегії

 17 травня 1814 року Норвегія перестала бути данською провінцією і перейшла під владу Швеції з правом самоврядування, тоді ж була прийнята Конституція і проголошена незалежність Норвегії. В цей день співаймо гімн "Ja, vi elsker dette landet" на балконі, на галявині, вдома. Це час традиційних шкільних парадів з ходою в національних костюмах та в супроводі шкільних оркестрів, яких, звісно, немає в цьому році. Тому святкуємо віддалено так. Хто має бунад (національний костюм), той обов'язково його одягає. Обов'язково піднімають прапори. Вся Норвегія випікає торти до 17 травня, і це справді затишно. Прикрашаються вони червоним, білим і синім: чорницею, полуницею та малиною, щоб отримати кольори 17 травня -- кольори національного прапору. 

Новезькі та українські традиції мають  насправді багато спільного в контексті загальноєвропейської культури. І вже за тиждень маємо надію запропонувати бібліотечні книги та журнали в тому числі на європейську культурну тематику і українську освіту, культуру, традицію в ній власне в бібліотеці, не за електронною simonenko2011@ukr.net , а за фізичною адресою вул. Антоновича, 25.

Немає коментарів:

Дописати коментар