неділю, 17 травня 2020 р.

18 травня - День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

18 травня Україна відзначає День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Як відомо, депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року о 3 годині ранку й тривала до початку червня (перша і найбільша хвиля закінчилася 20 травня).


Офіційною підставою для депортації кримськотатарського народу стала таєм на постанова Державного комітету оборони № 5859 сс «Про кримських татар» від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висувалися претензії у начебто масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами. 

Культура кримських татар унікальна і самобутня, нескінчену кількість разів підпадала під репресії та заборони. І тим цінніші друковані видання (книги, альбоми, листівки), які зберігають і передаюсь далі історію та культурну спадщину. Не так багато їх в фондах нашої бібліотеки, але тим не менш навіть при дистанційній формі роботи нам є чим зацікавити користувача: етнографічним районуванням, фотолистівками побуту кримськотатарського населення за 6 років до трагедії, примірники журнала "Нєнкєджан", привезені свого часу з Криму, і видання релігійної тематики.

Немає коментарів:

Дописати коментар