пʼятницю, 27 листопада 2020 р.

Поезія математики маленької дівчинки з ромським корінням Соф'ї Ковалевської

На виконання Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року пропонуємо ознайомитись з відомими "невідомими" представниками ромської національності, знаними на увесь світ. Так, наприклад, це Соф'я Василівна Ковалевська (1850-1891 рр.) - математик, письменниця, публіцистка. Авторка праць з математичного аналізу, механіки та астрономії. Змалку була самостійною та мала потяг до знань. Навчалась в університеті в Гейдельберзі, тому що в тодішній Росії до вищої школи жінок не приймали.

Офіційно була запрошена викладати до Стокгольмського університету. Це перша і історії жінка, яку обрали членом-кореспондентом Пєтєрбурзької Академії Наук.

Протягом всього життя Соф'я Ковалевська відстоювала право бути вченим, професором, дослідником нарівні з чоловіками. І їй це вдалося. Якщо перерахувати всі досягнення Ковалєвської, всі її успіхи і нагороди, пригадати почесті, надані їй науковим світом, важко повірити, що ця жінка прожила всього сорок один рік. У своїх мемуарах вона згадує, що її бабуся мала ромське походження.

Запрошуємо почитати серію книг "Життя видатних дітей" видавництва "Грані-Т", і там можна зустріти ще багато імен з ромським корінням, наприклад, Чарлі Чаплін. Завітайте до бібліотеки, нам є чим вас здивувати і зацікавити!

Немає коментарів:

Дописати коментар