понеділок, 31 жовтня 2022 р.

Змістовне жіноче рукоділля в затишному бібліотечному просторі

Найкращі люди. Голочки, ниточки, книжки, обійми. 29 жовтня.  Проект черкащанки Оксани Поступак "Сорочка для захисника" розширюється, щоб якомога більше жінок могли вишити оберегову сорочку найріднішій людині або незнайому і вже рідному бійцю чи бійчині; відпочили, наснажились, перемкнулись на прекрасне, відновили свій ресурсний психоемоційний стан. Так організувалось щотижневе жіноче коло в бібліотеці ім. В.А. Симоненка для дітей Централізованої бібліотечної системи Голосіївського району м. Києва, яке стало справжньою терапією рукоділлям і соціальною реабілітацією для жінок, які проживають різні історії повномасштабної війни Росії проти України.

Бібліотека як публічний відкритий простір для всіх верств населення є сама по собі соціокультурним центром громади, де спілкуванням, хорошими книгами і змістовним дозвіллям в інформаційно-безпечному і доброзичливому середовищі відбувається соціальна реабілітація широкого кола користувачів (як місцевого населення, так і внутрішньо-переміщених осіб). Також засобами інтернет ми підтримуємо жінок, які знаходяться за межами України (в Польщі, Німеччині, Іспанії, Нідерландах, ін.) Вони там, втікаючи від жахів війни і залишивши все на світі, втративши житло і часто рідних людей, намагаються пережити кризу самознецінення, мовляв, мало роблять для Перемоги здалеку, теж зголошуються шити-вишивати сорочки для захисників – членів своїх сімей і незнайомих, але вже рідних воїнів. Це прекрасна ініціатива, яка дає опору триматися українського і продовжувати жити і дихати в майбутнє країни і наших дітей.

За круглим столом жінки вчать одна одну шити, кроїти, вишивати сорочки, вислуховують, розраджують, підтримують, обіймають одна одну. Часом пишуть листи і створюють листівки на фронт і мотають ляльки-мотанки як обереги. За чашкою чаю діляться своїми історіями. І кожного разу це перезавантаження, це розрада, це нові сили жити далі, творити традиційну сорочку своїми руками і продовжувати, і утверджувати життя в Україні. Кожної суботи приходить принаймні одна нова людина. Більшість з них залишають в проекті і/чи підтримують його опосередковано. Постійно проходять дотичні волонтерські ініціативи: від збору книг для бібліотек, постраждалих під час війни або передачі книг українським дітям закордон до збирання воску і бляшанок для окопних свічок. І все це навколо вишивки і рукоділля в жіночому колі. 

  

 

 

#сорочкадлязахисника
#жіночеколо
#бібліотеканаантоновича
#бібліотекаіменівасилясимоненка
#рукамимами #дивосвоїмируками
Громадська організація "Літай"
Українська Жіноча Варта
Безпечний світ

Немає коментарів:

Дописати коментар