вівторок, 2 липня 2024 р.

МОВА ТА ПІСНЯ - НАША ЗБРОЯ ТА НАШ ОБЕРІГ!

Мова та пісня - наша зброя та наш оберіг!
29 червня у бібліотеці імені В.Симоненка відбулось чергове заняття розмовного клубу української мови в межах проєкту Всеукраїнського Руху Єдині від Ініціатива "Навчай українською". Заняття провели модераторка Іванна Арестович
 та координаторка розмовних клубів у Києві - Маргарита Самойлюк.
Серед присутніх були представники Управління культури Голосіївської районної в м. Києві державної адміністрації, внутрішньо переміщені особи з Маріуполя і Черкаської області та представники Київської вечірньої музичної школи #1 ім.К.Г.Стеценка. Заняття пройшло цікаво, змістовно, продуктивно: нові знайомства, вільне спілкування українською мовою, обмін думками, виконання цікавих завдань в ігровій формі. Кожен учасник отримав задоволення від процесу та результату навчання.
А наостанок викладачі музичної школи, лауреати міжнародних конкурсів зачарували присутніх своїми музичними дарунками. Так, Марія Марченко виконала імпровізацію на тему народної пісні «Петрівочка»,
 а Михайло Селезньов під супроводом концертмейстерки Любові Давидович заспівав відому пісню «Чорнобривці» на слова М. Сингаївського та музику композитора, хорового диригента та педагога - В. Верменича.
На заході була присутня і донька композитора пісні, класика вітчизняної культури Володимира Верменича - Тетяна Верменич, головний спеціаліст Управління культури Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації. Вона розповіла про життя і творчість свого батька та історію створення улюбленої в усьому світі пісні «Чорнобривці».
 Ця пісня кілька десятиліть звучить у серцях мільйонів українців і не тільки на Батьківщині, але і в далекому зарубіжжі. Перетворившись давно в народну, улюблену для багатьох поколінь, вона і сьогодні хвилює своєю проникливою любовʼю і синівською відданістю. Загальний творчий доробок композитора складається з понад 200 пісень. Дар поєднувати глибоку лірику з громадянськими мотивами - відмінна риса творчості композитора.

Тож, там де пісня - лине мова. Лине мова - є народ!
Мова - це велике національне надбання, коштовний скарб із могуття інтелекту і таланту, це пісня душі, покладена на слова. У ній досвід, любов і віра мільйонів людей, обʼєднаних в єдине ціле - народ.


































Немає коментарів:

Дописати коментар