пʼятницю, 9 лютого 2018 р.

"Тарасик" Гната Хоткевича

3 лютого видавництво "Апріорі" запросило на презентацію книги Гната Хоткевича "Тарасик" в Будинок-музей Тараса Шевченка в Києві, що знаходиться за адресою провулок Шевченка, 8а (ст. м. "Майдан Незалежності").

Як відомо, ця книга - перша частина незакінченої тетралогії Гната Хоткевича «3 сім’ї геніїв» про Тараса Шевченка. Автор конкретизував: «Біографічний роман із життя Шевченка я задумав писати давно. За моїм планом робота має поділитися на 4 частини. Перша – дитячі роки – мала б назву «Тарасик»; друга - до 38 року – «Тарас»; третя – до арешту – «Тарас Григорович» і четверта – «Шевченко». Епопея стала вершиної творчості Хоткевича і його лебединою піснею – куля сталіністів обірвала життя письменника.
Роман «Тарасик» публікується за вцілілою в архіві частиною рукопису.
Колись академік О.Білецький писав Г.Хоткевичу: «Мрію...про те, що не в далекому майбутньому побачу надрукованою вашу чудову повість про дитячі роки Шевченка, яку читав я ...з великим задоволенням». Нині, нарешті, маємо змогу взяти до рук цю дивовижну книгу, що читається на одному подихові. Звідси 

На презентації виступали шевченкознавець Сергій Гальченко, професор Сидір Кіраль. Читав уривки з тексту актор Українського малого драматичного театру Максим Цедзинський, а кобзар Тарас Силенко представив інший талант автора як музиканта-бандуриста, виконуючи думи.

На жовтень до 80-тих роковин Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 рр. у бібліотеці запланована книжкова виставка «Гнат Хоткевич: літературна й музична спадщина». Тішимось, що наш фонд поповнився ще однією книгою автора, яку радо пропонуватимемо своїм читачам!

Немає коментарів:

Дописати коментар