пʼятниця, 15 вересня 2023 р.

НАРОД, ЯКИЙ ПРОВОДИТЬ КНИЖКОВІ ФЕСТИФАЛІ ПІД ЧАС ВІЙНИ, НЕМОЖЛИВО ПЕРЕМОГТИ!

Грандіозна книжкова подія 2023 року- Kyivbookfest закінчився, але приємний післясмак, відчуття гордості за Україну та переконання того, що все, що утверджує життя - протистоїть війні, залишилось. Саме тому, навіть у складні часи література та мистецтво не завмирає. Культурний фронт працює над тим, аби підтримувати Україну у світовому інфополі та розвивати українців.
Колектив нашої бібліотеки відвідав книжковий фестиваль, де відбувались лекції, книжкові презентації новинок, зустрічі,знайомства з письменниками та гаслом якого стали слова «Книга - це зброя».


Книга - це зброя, яка змінює держави, людей, навколишній світ. Книга- це зброя, яка дозволяє виборювати правду на культурно-інформаційному фронті. Це зброя, яка захистить нашу реальність від насадження міфів і формування псевдо історії.
Та війна продовжується, кожного дня забираючи з собою українців, серед яких письменники, поети, перекладачі, журналісти…
Українських митців, які загинули від рук рашистів вже охрестили новим «розстріляним відродженням», по аналогії із цілою плеядою талановитих українців 20-30 років XX сторіччя, що були знищені сталінськими репресіями. Вони могли б створити ще безліч романів та повістей, пронизливих та щемких віршів, дитячих казок та оповідок. Але, як і сто років тому, російські окупанти вбивають цвіт нашої нації. Втім, їхній творчий доробок росіянам не знищити, а кожен твір загиблого письменника та поета перетворюється на документальне свідчення про війну.
На фестивалі вшановували памʼять письменників та поетів, яких вбила війна 2014-2023р. Хочемо згадати їх світлою памʼяттю і ми…

Гліб Бабіч… Військовослужбовець, український поет, ветеран, керівник волонтерської ініціативи «Res_Publica. Брати по зброї», автор низки пісень, музику до яких створювали професійні композитори та він особисто. Відомим Гліба Бабіча зробили тексти пісень для гурту Kozak System. Пісня на його слова «Подай зброю» стала неофіційним гімном 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади:
«А нас не зламати! І навіть не вбити,
Тому що відродяться з попелу квіти!
Побачиш, утримавши небо у серці,
Додому прийдуть Едельвейси!
Хто ближче до неба, той ближче до Бога,
Із вільними поруч іде перемога!
Нам доля - над іншими небо тримати -
Працюємо, брате!».


Ігор Мисяк… поет, прозаїк, доброволець, автор книжки «Завод».


Юрій Руф… Поет, видавець, сценарист, засновник концептуального літературного проєкту «Дух Нації», що став впливовим у правому націоналістичному середовищі.


Ірина Цвіла… Вчитель, громадська активістка, фотохудожниця, солдат батальйону «Січ».


Володимир Вакуленко… У творчому доробку Володимира Вакуленка 13 книжок. Багато дитячих («Сонечкова сім'я» - збірка віршиків і казочок, «Татусева книга» - легкі й грайливі вірші, написані Володимиром для сина, казка «Король вірусів Ковід»).
Але є й для дорослих: "Монограмота", "Ви… не", "Ми, Провінція!". «Інфаркт для ґурманів. Щоденник вар’ята». «Щоденник…» приніс письменнику Міжнародну премію ім. Олеся Ульяненка, якою відзначають найкращого письменника-нонконформіста. Також був лауреатом всеукраїнського конкурсу ім. Леся Мартовича, міжнародного конкурсу «Коронація слова», а до 20-річчя Незалежності був нагороджений «Срібним тризубом» України за літературні досягнення.
Письменника викрали та застрелили через його проукраїнську позицію.


Вікторія Амеліна… Українська письменниця, членкиня Українського ПЕН та документаторка воєнних злочинів в організації Truth Hounds.
Після 24 лютого 2022 почала писати пронизливі вірші:
«Повітряна тривога по всій країні,
Так, наче щоразу ведуть на розстріл
Усіх,
А цілять лише в одного,
Переважно в того, хто скраю.
Сьогодні не ти, відбій»…


Борис Гуменюк… Український поет, прозаїк, військовий. Автор проекту «Українські книги — українським тюрмам», Координатор проекту «Інша література».

На жаль, це далеко не повний
перелік поетів та письменників, які загинули через російське вторгнення.
Початківці і досвідчені, молоді й поважного віку...
Зберігаємо памʼять про них і віримо, що на їхньому творчому доробку розквітне нове покоління українських літераторів та митців!





Немає коментарів:

Дописати коментар