четвер, 22 лютого 2024 р.

МАЛЮЄМО УКРАЇНСЬКОЮ...

І пензлем, і словом…
До Міжнародного дня рідної мови у нашій бібліотеці відкрито виставку «Малюємо українською…». На ній представлені картини юних митців Клуб "Райдуга" під керівництвом Таня Золотухина.
Тема виставки - авторське бачення улюбленої літери, а також предметів та образів, назви яких починаються на цю літеру української абетки.

У 2023 році дані роботи презентувались на Міжнародному конкурсі юних митців «Малюємо українською». На конкурс, який проводився вперше, надійшло 1473 роботи з різних куточків України та з 28 країн світу - Великої Британії, Данії, Франції, Швеції, Чехії, Німеччини, Болгарії, Таїланду, Іспанії, Польщі, Австралії, Італії тощо. Організатори конкурсу: Національний музей українського народного декоративного
мистецтва та онлайн музей UA.Heritage. Головне завдання конкурсу: зацікавити дітей і молодь походженням мови та її історією, а з використанням пензля чи олівця показати її багатство і неповторність.

Унікальним для світу є графічне зображення мови наших батьків і прадідів. Український рукопис - пропис, скоропис, каліграфія чи мистецтво письма - сягає своїм корінням у глибину віків та має тисячолітню історію. Так склалося, що вже понад три століття як український пропис втратив своє офіційне використання. Гражданський шрифт, яким ми користаємося замість абетки, створений для російської мови та насильно впроваджений на території всіх колоній московії, знищив навіть памʼять українців про свою писемність.

Наразі саме час відновлювати і наше ключове культурне надбання - український рукопис, який є однією з головних граней історичної спадщини нашої держави.
Однією з ініціатив проєкту стала популяризація знань про українську абетку «Рутенія» - історично-український шрифт, що графічно вирізняє нашу мову з поміж інших. Абетка містить риси графіки Київської Русі і Козацької доби, класичної кирилиці і латиниці, знаки і символи нації, мелодійність української, зафіксовану лініями.
«Рутенія» - узагальнювальна назва шрифтів та шрифтових гарнітур для української абетки, створених у 2000—
2021 рр. професором Василем Чебаником на основі традицій руської доби та козацьких скорописів. Автор створив державний шрифт, який базується на історичних українських почерках і виконує роль національного державного атрибуту та засобу самоідентифікації нації. За роботу над проєктом Василь Чебаник отримав Шевченківську премію. На думку Василя Чебаника, кожна літера
його шрифту наповнена глибоким
символізмом. Зокрема, Чебаник вбачає герб України в давньому написанні літери «Щ».
Тож дані конкурси та виставки робіт - це як сув’язь поколінь, що долучаються до відродження українського стилю в мистецтві українського шрифту.

Радіємо, що наші талановиті діти беруть участь у мистецьких виставках у такий важкий час повномасштабної війни, не опускають рук, а творять, щоб ми пишались талантами нескореної України!

Бажаємо миру, наснаги та творчих здобутків!

Велична ти і прекрасна, наша Україно!

Немає коментарів:

Дописати коментар