четвер, 24 листопада 2016 р.

"Екологічна варта". Вода, поет і екологія

 24 листопада в бібліотеці відбулась зустріч з Всеукраїнською дитячою спілкою «Екологічна варта». Учні 1-А класу спеціалізованої школи №92 імені Івана Франка грались і навчались: розгадували загадки, впізнавали і розрізняли предмети живої і неживої природи, говорили про воду, її значення для життя людини, про ріки України і ощадливе ставлення до природних ресурсів. Всі діти отримали у подарунок  збірки інформаційних матералів "Екологічної варти", закладинки, наліпки на екологічну тематику. Бібліотекарі запропонували юним користувачам почитати прислів'я та приказки про воду і розмалювати воду у різних станах, навіть у вигляді героя мультфільму "Капітошка".

А ще діти дізнались, що на вулиці Тарасівській, де знаходиться їх школа, народилась людина, поет і громадський діяч, який стояв у витоків екологічного руху в Україні, був членом Українського товариства охорони природи та сприяння розвитку природничих багатств (1958 р.), Почесним членом наукового товариства "Юний краєзнавець" тощо. Це Максим Тадейович Рильський, український радянський поет, перекладач, публіцист, громадський діяч, мовознавець, літературознавець і великий любитель природи, будинок якого, а нині літературно-меморіальний музей Максима Рильського,  знаходиться в нашому  Голосіївському лісі. Поетів вірш "Білі мухи" про воду у вигляді снігу, відомий з дитинства всім і кожному. Всі діти отримали запрошення до музею з віршем, санчатами і сніжинками, і картою, як дістатися музею.

                                  Максим Рильський

Білі мухи налетіли,
Все подвір'я стало білим,
Не злічити білих мух,
Що летять неначе пух...

Галю, Петрику, Кіндрате,
Годі, ледарі, вам спати!
І побігли до санчат:
Галя, Петрик і Кіндрат.

Всі згори летять щодуху,
Щоб впіймати білу муху,
А санчата їм усім
Змайстрував старий Максим.




 


2 коментарі:

  1. Які ж ви молодці, колеги! Скільки корисної і цікавої інформації дізнались ваші маленькі користувачі. Радію за вас і тішусь вашою активністю!

    ВідповістиВидалити