пʼятницю, 31 березня 2017 р.

Ювіляри березня: 155 років від дня народження Миколи Пимоненка та 175 років від дня народження Миколи Лисенка


У березні згадували двох митців, які донесли українську культуру світові, книжковими виставками:

155 років від дня народження Миколи Корніловича Пимоненка, українського живописця «Полотна, написані в Малютянці, що на Київщині» 

175 років від дня народження Миколи Віталійовича Лисенка, українського композитора, фольклориста, громадського діяча «Видатні люди з нашої вулиці. Микола Лисенко» 

24 березня з учнями 1-Б класу спеціалізованої школи №92 імені Івана Франка говорили про митців-ювілярів. Зокрема, про те, що видатний український композитор Микола Віталієвич Лисенко створив перші в історії світової музики дитячі опери -- «Коза-дереза» (1888), «Пан Коцький»(1891) та «Зима і Весна»(1892). Вони написані за сюжетами українських народних казок, відомих всім діткам з пелюшок. Оперу «Коза-дереза» композитор замислив для маленьких виконавців – 5, 6-річних музикантів. У самого Миколи Віталійовича було п'ятеро дітей. Крім того, у гості до Лисенків часто приходили рідні та друзі композитора зі своїми дітьми. Лібрето опери написала відома українська письменниця Дніпрова Чайка. Танці допомагала ставити Леся Українка! А сам композитор акомпанував маленьким виконавцям на роялі. Це було понад 130 років тому – у 1888 році. Але й сьогодні ця чудова дитяча опера подобається дітям, і шкільні театри ставлять її саме з учнями початкової школи. Малювали, читали, мріяли... і планували відвідати Музей Миколи Лисенка, який знаходиться зовсім поруч зі школою, за адресою, вул. Саксаганського, 95, де проминули вісімнадцять останніх років життя митця.
Про іншого відомого Миколу, художника зі світовим ім'ям, киянина, Миколу Пимоненка, запрошуємо дізнатись з книжкової виставки, подивитись полотна в оригіналі в Національному художньому музеї України, знайти в Володимирському соборі, де художником написано образи св. Миколи Мирлікійського та св. цариці Олександри, і відвідати Музей М. Пимоненка в с. Малютянка, що під Києвом.

У Міжнародний рік сталого туризму пропонуємо темполичку «Подорожуємо Київщиною» і рекомендуємо відвідати Боярський краєзнавчий музей, який висвітлює життя і творчість обох митців в передмісті Києва, де вони творили свої найкращі твори. Музей проводить цікаву роботу і співпрацює з бібліотеками, запрошуючи на Українські вечорниці в Боярці зокрема.

Немає коментарів:

Дописати коментар