четвер, 25 травня 2017 р.

Вишивка етнографічна. Частина 1. Бібліотека запрошує до музею

13 травня в Музеї Лесі Українки відбувся заключний захід проекту «Вишивка етнографічна:«Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки» О.П. Косачева, Киев, 1876», який за п'ять років свого існування в інтернеті, бібліотеках, музеях об'єднав тисячі людей навколо першої грунтовної етнографічної роботи з української орнаментики Ольги Петрівни Драгоманової-Косач (Олени Пчілки). Автор проекту Тетяна Серебреннікова підбила підсумки проекту, в якому жінки з 17 областей України не тільки відшили аркуші книги 1976 року, виткали фрагменти тканин, написали писанки і посиляли бісер, а й провели сотні майстер-класів, літературно-музичних вечорів в українських публічних бібліотеках, музеях, на фестивалях, навчаючи і надихаючи інших звертатися до етнографічної літератури. І цього разу відшита книга повернулась в музей, меморіальну квартиру, звідки вона побачила світ 141 рік тому...

Про проект, його учасників -- в авторській передачі Сергія Гальченка "Музеї України"
"Бібліотека запрошує до музею. Проект "Вишивка етнографічна".

Про культуру одягу української інтелігенції, про життя людей "з нашої вулиці" -- в наступному інтерв'ю. Чи вишиванка лише селянський одяг?

Подію висвітлив "Центральній канал"
Була розгорнута виставка відновлених аркушів альбому;меморіальна частина представлена портретами Олени Пчілки і Ольги Косач-Кривинюк і окремими аркушами першоджерел: Ольги Петрівни Косач (Олени Пчілки) «Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки»(1876) і Ольги Косач-Кривинюк “Українські народні узори з Київщини, Полтавщини, Катеринославщини. Випуск І. Вирізування і настилування” (1928), а довершували експозицію фотопортрети учасників проекту у сучасному вишититому одязі фотографа Ліліани Зез. Автор проекту Тетяна Серебреннікова в цифрах і фактах резюмувала творчу роботу навколо книги, старший науковий співробітник музею Лесі Українки Оксана Константинівська розповіла про етнографічну діяльність родини Косачів, Провідні майстрині проекту провели майстер-класи з вишивки. Жінки, які всі ці роки вишивали за книгою, представили свій сучасний одяг, вишитий орнаментами з альбому. А колектив майстринь ZETA atelier на чолі з Тетяною Зез презентував колекцію "Маленька біла сукня" до 140-річчя до дня народження Ольги Косач-Кривинюк, доньки Олени Пчілки.











 
 

Фото Ніни Локоть
Далі буде...

Немає коментарів:

Дописати коментар