четвер, 8 жовтня 2020 р.

Круглий стіл «Бібліотеки сьогодні: нові виклики та можливості»

5 жовтня на платформі zoom відбувся круглий стіл «Бібліотеки сьогодні: нові виклики та можливості». Організувала захід Олександра Падучак як представник ІР Academy - Національний навчальний центр інтелектуальної власності 




 



 


З джерела :

"Вчора, 05 жовтня 2020 року, ми провели круглий стіл у форматі онлайн — Бібліотеки сьогодні: нові виклики й можливості. І ми дуже раді та вдячні за вашу активність навколо цієї теми, адже захід об’єднав представників державних органів, наукової спільноти, громадських організацій і власне представників бібліотечної сфери.
Спікерами було окреслено широке коло питань. Зокрема, було роз’яснено положення авторського права в діяльності бібліотек, а саме: що є об’єктами авторського права й що не підлягає охороні; особливості вільного використання творів без згоди автора; відтворення бібліотеками та архівами примірників твору репрографічним способом тощо.
Начальник відділу співпраці з національними та міжнародними інституціями у сфері ІВ департаменту розвитку сфери інтелектуальної власності Міністерства розвитку економіки, торігвлі та сільського господарства України Ірина Мацюк розповіла про глобальний книжковий сервіс АВС консорціум Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ) й основні положення Марракешського договору, покликаного полегшити доступ до друкованих робіт осіб з обмеженими можливостями. Також було обговорено, які є перепони на шляху приєднання України до вказаного міжнародного договору та які проєкти законів щодо внесення змін до чинного законодавства чекають на своє прийняття.
Одними з основних питань круглого столу також були: зміни стратегій бібліотек у зв’язку з цифровізацією й карантином, бібліотечні інноваційні послуги, промоції читання в бібліотеці в сучасний час та правове регулювання використання творів у цифровій формі електронними бібліотеками.
Надзвичайно зворушливою стала тема використання бібліотек, як ресурсу для громадських ініціатив. Освітлені спікерами різноманітні соціальні проєкти щодо підтримки людей з інвалідністю, внутрішньо переміщених осіб, допомога бібліотек у їх інтеграцію до суспільного життя, стали яскравим прикладом, що бібліотеки сьогодні — не лише культурно-просвітницькі інформаційні заклади, а справжній соціальний простір, який допомагає користувачам отримати життєво-необхідні практики соціалізації.
Упродовж двох годин круглого столу було обговорено багато викликів і можливостей, з якими мають справу українські бібліотеки, а також зроблено для учасників екскурс найвідомішими бібліотеками світу.
Дякуємо нашим спікерам — Марія Бичковська, Ірина Мацюк, Тетяна Серебреннікова, Менсо Ірина, Ніна Локоть, Кривенко Юлія, Юлія Матту — за фахові та емоційні доповіді. Дякуємо всім учасникам, які долучилися до обговорення круглого столу!
Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України
Український інститут інтелектуальної власності - Укрпатент
IP Center of Ukraine - Розвиток відносин у сфері інтелектуальної власності

Круглий стіл «Бібліотеки сьогодні: нові виклики та можливості»"

Немає коментарів:

Дописати коментар