неділю, 8 травня 2022 р.

До Дня пам'яті та примирення "Ми розумніші на одну книгу. Це підручник з історії України"

День пам’яті та примирення до сьогодні був присвячений пам’яті жертв Другої світової війни.
В цьому році ми продовжуємо цю страшну історію повномаштабною війною росїї проти України.

Пропонуємо користувачам книжкову виставку «Пам'ятаємо. Перемагаємо» всього з чотирьох книг, кожна з яких відповідно до віку читача розкаже, чому трапляються війни і які люди-особистості їх творять, захищаються, воюють і перемагають.


Снайдер Тимоти " Кровавые земли: Европа между Гитлером и Сталиным" видавництва "Дуліби", 2015 р. З 1933-го по 1945 рік в Східній Європі було знищено 14 міліонів людей. Цьому присвячена книга професора Йельського університета (США) Тімоті Снайдера. Тут йдеться про український голодомор, сталінські масові екзекуції, Холокост, розстріли німцями мирного населення в ході антипартизанських операцій, морення голодом  радянських віськовополонених, післявоєнні етнічні чистки... Дві тоталітарні системи чинили онакові злочини в один і той самий час, в тих самих місцях, підбурюючи одна одну. Книга є світовим бестселлером.


Палій Олександр. Короткий курс історії України. Видавництво А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2018 р. Коротко про вічизнну історію. Автор стверджує, що історія надихає, і ніколи в людини не опістятьсяя руки, якщо знати уроки історії, за які наші предки платили високу ціну. Кожна сторінка - людський досвід. Неоціненний, які і кожне життя. В будь-який час історії і в цю мить. Про радянсько-нациський союз, про радянсько-німецьку війну. Про внесок українців у перемогу в Другій світовій війні і ОУН-УПА. Про революці. Гідності, анексію Криму і початок війни росфї прот України на Донбасі.


"Це зробила вона" Літературно-художнє видання "Видавництво", 2018 долає стеротипи про жінок у "чоловічому світі", зокрема, на війні. Наше сьогодення відкриває нових захисниць України щодня, і таких постатей в історії не бракує. Пропонуємо ознайомитись з Катериною Зеленко, назавжди 25-річною першою і єдиною радянською льотчицею, яка здійснила повітряний таран під час Другої світової війни.


"Війна, що змінила Рондо". Книга для дошкільнят. "Видавництво Старого Лева", 2015. Автори Роман Романишин і Андрій Лесів серед образних ілюстрацій доносять весь травматизм війни і те, що війна як явище не чує і не бачить нічого. Але якщо спільно збудувати машину світла і навчитись співати попри все, навіть найбільш ніжні та чутливі істори зможуть вистояти і перемогти. Книга, яка вселяє опитимізм.

Неможливо не долучити до цієї публікації  фрагмент звернення Президента України В.Зеленського 08.05.2022
"У День перемоги над нацизмом ми боремося за нову перемогу. Шлях до неї важкий, але ми не сумніваємося, що переможемо. У чому наша перевага над ворогом? Ми розумніші на одну книгу. Це підручник з історії України. Ми б не знали горя, якби всі наші вороги вміли читати й робити правильні висновки."

Немає коментарів:

Дописати коментар