пʼятниця, 27 жовтня 2023 р.

МЕРЕЖИВО ВІЙНИ.


«На початку було слово»,- запевняє нас Євангеліє. «Світ є текст»,- вигукує Фрідріх Ніцше. «Я знаю силу слова - воно гостріш штика»,- пише Володимир Сосюра. «Заговори, щоб я тебе побачив», - влучним висловом стріляє у всесвіт давньогрецький філософ Сократ. «Поезія може стати відповіддю на найгостріші та найглибші духовні проблеми сучасної людини», - зазначає ухвала ЮНЕСКО.
І ми переконані, що влучне слово дійсно має силу, несе правду, світло та здатне перетворити реальність на нашу користь, у якій Україна якнайшвидше переможе зло.
Поезія під час війни може лікувати, закликати, надихати, давати надію. Окрім того, це можливість розповідати світу унікальною мовою про конкретні жахи і злочини, котрі коїть агресор на українській землі. Дуже важливою нині є фіксація подій, у тому числі й за допомогою літератури. Кожен ліричний твір може розказати світу та людям майбутніх поколінь щось важливе про ці трагічні й героїчні дні української історії.
Оголений нерв сприйняття реальності, пережитого, втраченого народжує нових авторів, нові вірші, нові книги…
26 жовтня, напередодні Дня української писемності та мови, у нашій бібліотеці відбулась презентація збірки поезій "Мереживо війни", що видана під проєктом Ольги Фещенко "Живі історії війни" та за підтримки Бородянського благодійного фонду "Оберіг Відродження". Її авторами-упорядниками є Ольга Фещенко та Лучко Поліна. У збірці зібрані поезії 24 авторів з різних куточків України. Невипадково, що у книзі взяли участь саме 24 автора. Це символічне число, що перегукується з датою початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.
У поетичних рядках цієї книги - душевний біль людей, які пережили жах окупації і драматичні події вторгнення на нашу землю русофашистської орди. Мереживо війни - це мереживо болю, думок, переживань, які сплітаються в голові і виливаються на папері. Кожен вірш у збірці, кожен рядок, кожне слово - це частина Української історії, яку потрібно донести світу та майбутнім поколінням.
На презентації присутні познайомились з деякими авторами збірки, а саме - Ольгою Фещенко, Поліна Лучко, Anastasia Kriger, Володимиром Грабовенко та послухали їхні поезії, а також насолодились прекрасною музикою на саксофоні від учасниці військового оркестру - Анастасії Ющенко.









Ми вдячні авторам збірки поезій за книжкові дарунки для бібліотеки. Тепер користувачі нашої бібліотеки зможуть не лише ознайомитись з віршами, прочитавши їх, а й почують декламування віршів від самих авторів поетичних творів за допомогою QR - кодів, що знаходяться у книзі.

Дякуємо за фотофіксацію заходу Ruslan Shcherbatiuk.
Всупереч всьому український народ тримається і наша поезія звучить надпотужно, щиро та сягає сердець. Відкритих… Чутливих… Справжніх… Сердець, які підтримують Україну та сердець, які поміж сирен та ракет виборюють право жити на рідній землі.
Сила мови, сила культури і незламність українського народу не залишать ворогам ніяких шансів.
Слава українському народу - творцеві і носію величної мови та слова!
 Слава Україні!

«Мова поезії - то сила іще та!
Коли споріднена душа й одна мета,
То спільна справа досягне багато!
Ми разом будем наближати Перемогу!
Ми разом прагнемо закінчення війни
І у єднанні буде наша сила!
Й відчинять двері для квітучої весни,
І буде книга не війни, а миру!»

Немає коментарів:

Дописати коментар