понеділок, 30 жовтня 2023 р.

УКРАЇНСЬКА - МОВА ПЕРЕМОГИ!

27 жовтня до Дня української писемності та мови у Києві відбувся Форум «Українська - мова Перемоги!» від Всеукраїнського Руху Єдині, головним медіапартнером якого
стала група 1+1 media.



Всеукраїнський рух «Єдині» - проєкт освітньої і психологічної підтримки в переході на українську мову, створений у квітні 2022 року за участі Ініціатива "Навчай українською"та за підтримки ГО «Українська гуманітарна
платформа».

Мета Форуму: винести на
загальнодержавний рівень дискусію про потребу формування єдиного
україноцентричного безпечного освітньо-культурного простору в державі, вплив мови на безпеку країни, про культурну дипломатію та важливість збереження мови спілкування серед українців, які перебувають за кордоном через повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Пишаємось, що до участі у Форумі був запрошений і колектив нашої бібліотеки.
Телеведучі, команда Руху "Єдині" та понад 270 учасників Форуму "Українська - мова перемоги!" разом писали Всеукраїнський радіодиктант національної єдності! Авторкою Радіодиктанту національної єдності 2023 року стала українська поетеса
та перекладачка Катерина
Калитко. Читав диктант актор Олексій
Гнатковський, який зіграв Івана Довбуша у фільмі «Довбуш». Орфограми радіодиктанту проаналізував Артур Пройдаков - перший український освітянин, що став одним із 10 найкращих вчителів світу за версією премії Global Teacher Prize.




Потім Форум проходив у форматі тематичних панельних дискусій, під час яких обговорювались ключові питання концепції розвитку української мови. Результатом спільної роботи є створення «дорожньої мапи» зі збереження й розвитку мови та української ідентичності, що стане вектором для спільних дій громадськості й держави на найближчий рік.
Заступниця голови КМДА - Ганна
Старостенко, під час підведення підсумків на одній із панелей дискусій зазначила, що дієвим способом для переходу на українську є якісний українськомовний контент.
«Для мешканців, які свідомо відмовились від російської мови, у столиці діють різні курси, розмовні клуби, щотижнево проводять десятки офлайн- та онлайн-заходів. Однак, якщо говорити про людей, які досі не готові повністю відмовитись від російської мови, то до них потрібно шукати інший підхід. Зокрема це створення якісного контенту в соціальних мережах, YouTube, теле- та радіопрограмах.
Необхідно витиснути з нашого простору російськомовний продукт. Заборонити російську мову на телебаченні замало, адже є інші набагато популярніші онлайн-ресурси.
Саме вони мають наповнюватись якісним контентом українського виробництва», наголосила Ганна Старостенко.
Заступниця голови КМДА додала, що
українська має бути на першому місці не лише в офіційному спілкуванні, а й у повсякденному житті. Для цього місто створює осередки україномовного середовища ( https://dk.kyivcity.gov.ua/news/4372.html ) на базі бібліотечної мережі у столиці.

Пишаємось, що у цьому списку зазначено і нашу Бібліотеку ім. В.А. Симоненка. Раді бути дотичними до важливих ініціатив, які популяризують українську мову та культуру.
Долучайтесь до розмовного клубу «Єдині», що проходить у нашій бібліотеці та будьте разом з нами на варті української ідентичності і самобутності! Зберігаймо колорит мови та її живу силу!
Українська - мова Перемоги!















Немає коментарів:

Дописати коментар