вівторок, 1 жовтня 2024 р.

НЕЗЛАМНІСТЬ: КНИГИ ВІЙНИ


1 жовтня в Україні відзначається свято, яке переповнює гордістю серця мільйонів українців - це День Захисника і Захисниць України, які дають відсіч російській агресії.
Це безсумнівно найважливіше свято в році, адже тільки завдяки військовим, медикам і волонтерам Україна зберігає свою незалежність.
Ми вшановуємо усіх Захисників, які,
не шкодуючи власного життя, борються за мир, за свободу і незалежність нашої держави. З нагоди цього свята у нашій бібліотеці діє виставка «Незламність: книги війни», на якій представлено воєнну літературу сьогоднішньої України. Ця література є піксельним сьогоденням, дзеркалом нашої доби, нашою волею до перемоги, нашою біллю від втрат, і звісно ж, невгасимою вірою у Перемогу.


Серед представленої літератури на виставці хочеться виокремити Антологію військових письменників #Голоси , упорядницею якої є директорка Всеукраїнського форуму військових письменників - Таня Пилипець. Під однією обкладинкою книги зібрані слова Воїнів, Ветеранів, Волонтерів. Вони говорять до мурах у серці про мертвих та живих, вцілілих та зранених, про героїв та зрадників, про велич та ницість, про кохання на війні та коханих з розтерзаними ранами, про нескорених духом синів та дочок рідної землі... У кожного з 30 авторів альманаху свій життєвий та творчий шлях, вони з різних куточків України, але їх обʼєднує одне - війна, яку бачили власними очима...
Також хочеться звернути увагу на збірку поезій «Мереживо війни», що видана під проєктом Ольги Фещенко «Живі історії війни» та за підтримки Бородянського благодійного фонду «Оберіг Відродження». Її авторами-упорядниками є Ольга Фещенко та Лучко Поліна. У збірці зібрані поезії 24 авторів з різних куточків України. Невипадково, що у книзі взяли участь саме 24 автора. Це символічне число, що перегукується з датою початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. У поетичних рядках цієї книги - душевний біль людей, які пережили драматичні події вторгнення на нашу землю русофашистської орди. Мереживо війни - це мереживо болю, думок, переживань, які сплітаються в голові і виливаються на папері.
День захисника України - це свято народу. Це свято України! Її міці, її величі, її сили!
Схиляємо голови перед мужністю та самопожертвою наших Захисників, які наразі відстоюють кордони рідної землі та захищають український народ. Нехай сила вашого духу допоможе Україні стати ще сильнішою, а ваші зусилля принесуть мир і злагоду в Україну якнайшвидше!

І як написала у своїй поезії із збірки
#Голоси Оксана Весна, «переможемо, переоремо, переборемо.
Нас не зламано, нас не знищено і не
скорено...
Переоремо, перемелемо, переборемо
Нас ніколи, нізащо не буде підкорено!»
Переможемо!









Немає коментарів:

Дописати коментар