середу, 22 листопада 2017 р.

Мирослава Горбенко про прадіда, космос і петриківський розпис

 21 листопада у Всесвітній день дитини юна читачка бібліотеки Мирослава Горбенко розповідала про свого прадіда Олексія Архиповича Горбенка і свою родину разом з бабусею Тетяною Горбенко. Анонсований захід перевершив всі очікування. Учні 2-го класу Предславинської гімназії №56 дивились, слухали і дивувались вмінню їх однокласниці Мирослави Горбенко розказати про свою родину, таланти і здобутки прадідуся, його дітей, онуків і, власне, свої творчі навички, маленької і талановитої праонуки славетного художника.

Роздивлялись в оригіналі портрети і документальні матеріали, пейзажі, портрети, скульптуру, копії монументальних і знакових полотен Олексія Горбенка. Мирослава, якій наступного дня, 22 листопада, виповнюється вісім років, тримала аудиторію впевнено: наводила цікаві біографічні відомості і сміливо ділилась своїми талантами, а це музика і навички в петриківському розписі. Дівчинка запрошувала присутніх на свої майстер-класи, які вона проводить разом з мамою Оксаною Горбенко в бібліотеці ім. В. С. Кудряшова для дітей, що на Солом'янській, 33.

На захід завітала Гудзій Ольга Василівна, старший науковий співробітник Археолого-краєзнавчого музею м. Ржищів, звідки родом О.А.Горбенко.

Присвятила свій виступ юна Мирослава 20-й річниці польоту Леоніда Каденюка в космос!

Тетяна Горбенко дописала на свой сторінці в мережі facebook: "
Сонячний 🌞Всесвітний день дитини сьогодні відкрив нову сторіночку в родинній мистецькій історії кияночки Мирослави Горбенко! Щира вдячність завідуючій дитячої бібліотеки імені Василя Симоненка пані Тетяні Ігорівні і бібліотекарям за прекрасний настрій, який було створено для творчої зустрічі юної ведучої « Мій прадід-художник». Семи-восьмирічні учні Предславінської гімназії 56 в захопленні слухали розповідь своєї семирічної однокласниці Мирослави про її мистецьку родину, від прадіда до мами. Про історію Ржищева, де народився прадід Мирослави, про визначних талановитих людей цього краю і про трипільську культуру розповіла Ольга Василівна з Ржищевського археоло-краєзнавчого музею. В захопленні доторкувались до полотна зоряного космічного неба, яке написав прадід- живописець Олексій Архипович Горбенко для своєї картини « Зустріч Павла Поповича в Києві»! Щиро вдячні шановній вчительці Світлані Петрівні за її 30-ть юних обдарованостей і добрим мамам! Діти своє дитяче Свято прекрасно провели в бібліотечному просторі."

Було космічно цікаво! Завітайте до нас!

1 коментар:

  1. 20 листопада 2017 року в сонячний Всесвітній день неймовірно святковий настрій було створено добрими серцями! Щиро вдячні !
    В цей сонячний теплий день другокласниці Предславінської гімназії Мирославі Горбенко , яка впевнено підготувалась до своєї першої творчої зустрічі « Мій прадід -художник», випала важлива місія заглянути майже на століття назад, в далекий 1919 рік. Юні кияни віртуально побачили на кручах Дніпра в Ржищеві тендітного хлопчика Альошу, прадідуся однокласниці, який малював дніпровські краєвиди і своїх любимих коників. Показала дівчинка і написані прадідом Олексієм портрети з часів другої Світової, блокадного Ленінграда , і портретну галерею захисників Києва 1941-1945 років.
    А в середину 50-60 -Х років минулого століття Мирославочка з друзями перемістилась у великий мистецький світ виставки художника в КіСІ( КНУБА), де все своє довге творче життя працював і творив професор малюнку, педагог Олексій Архипович Горбенко. Родинні мистецькі скарби, а саме: Сухі листя 1955 року, портрети прабабусі Олі, скульптуру маленького сина Альоши нагадали про післявоєнний прогрес людства. А скільки ж радості було, коли діти наче «злетіли» прямо в космос з Юрієм Гагаріним, Павлом Поповичем , Олексієм Леоновим і Леонідом Каденюком! Розповіла гімназистка і про портрет Сергія Корольова в КПІ, і побачили діти потретики мами космічного конструктора Марії Миколаївни. Великі родинні альбоми бережуть всю нашу українську космічну історію для нащадків наших! І все це відбулось ось тут, в бібліотечному дитячому просторі бібліотеки ім. Василя Симоненка, на одному подиху великої любові дорослих до дітей!
    Щиро дякуємо Вам, шановні бібліотекарі!
    Шануємо й цінуємо!
    З повагою родина Горбенко з Києва

    ВідповістиВидалити