пʼятницю, 10 листопада 2017 р.

Живопис, життя і родина Дмитра Георгієвича Якутовича


9 листопада в День Української писемності та мови, в День працівника культури, в День народження Дмитра Георгієвича Якутовича в бібліотеці ім. В. А. Симоненка відкрилась художня виставка "Київські краєвиди Дмитра Якутовича" та книжково-ілюстраційна виставка видань Георгія Якутовича та Сергія  Якутовича.

В оточенні книг про Київ (довідників, путівників, альбомів) розмістилась виставка полотен Дмитра Якутовича, єдиного живописця в сузір'ї родини художників-графіків. Дмитро Якутович — член Національної спілки художників України, член Київської спілки нечуючих художників, лауреат міжнародних і всеукраїнських конкурсів і премій. Художник, друг бібліотек Голосіїва, Дмитро Якутович працює в жанрі пейзажу, портрету, натюрморту. На виставці представлені фотоматеріали і публікації з першої виставки Дмитра Георгієвича в бібліотеці ім. М. П. Стельмаха у 2004 році.

До бібліотеки завітали родичі та близькі родини Якутовичів, колеги-художники і читачі бібліотеки. Неабиякий інтерес викликали книги з фонду бібліотеки, ілюстровані художниками-графіками. Серед них "Тіні забутих предків" та ін. твори М. Коцюбинського, "Свіччине весілля" ті ін. твори І. Кочерги, "Повість минулих літ, "Слово о полку Ігоревім" та його доба" Б. Яценка з графікою Георгія Якутовича, а також книга "Параджанов Сергій. Злет. Трагедія. Вічність", де Георгій В'ячеславович є автором спогадів "Незакінчена сповідь". Професор Української Академії мистецтв, Народний художник України, двічі Лауреат Державної премії України імені Т. Шевченка (1983, 1991 рр.), батько Сергія і Дмитра Якутовичів і дідусь Антона Якутовича.

Графіка художника Сергія Якутовича сьогодні доступна читачам в "Козацькій абетці" видавництва "Веселка", виданнях творів М. Гоголя, О. Дюма, Ш. де Костера, Л.Костенко та ін. Загалом художник проілюстрував понад 160 книжок. Був художником-постановником фільмів "Молитва за гетьмана Мазепу" Ю.Іллєнка, "Тарас Бульба" Володимира Бортка, "Поводир" Олеся Саніна. Цикл робіт "Мазепіана" привів художника до Шевченківської премії у 2004 році.

"Художник — це не тільки професія, покликання, це стиль життя. У домі Георгія Якутовича завжди панувала атмосфера мистецтва, взаємоповаги і любові. Вся його родина — чудові, творчо не схожі художники, цікаві особистості, які продовжують справу видатного митця." (з альманаху "Золота книга української еліти", 2001 р.)

Запрошуємо переглянути художню і книжкову виставки, залишити запис у книзі відгуків, і творчий спадок родини Якутовичів неодмінно знайде своє місце у Вашому серці!

Немає коментарів:

Дописати коментар