суботу, 25 лютого 2017 р.

Один день у бібліотеці -- 24 лютого


24 лютого в бібліотеці учасники бібліотечного соціокультурного проекту для людей з особливими потребами та ВПО "З любов'ю до життя" (керівник -- Ніна Локоть, ЦРБ ім. М.О.Некрасова) зустрічали весну.

Сонячний настрій, крім весняної погоди, набирали з мудрих книг з книжкової виставки  "Колодій, Масниця, Сиропуст, Сирна неділя", про які розповіла завідувачка бібліотеки Тетяна Серебреннікова. Мотали ангелика -- мотанку на пальчик і складали кошики-сердечка з паперу разом з Ларисою Гарбар (бібліотека імені Наталі Забіли для дітей). Чаювали і ласували млинцями, сирниками, пирогами, приготованими надзвичайно світлими й активними творчими мамами особливих дітей на чолі з Валентиною Уваровою. 

Назар Уваров зворушливо читав поезію Лесі Українки, і дивувався, дізнавшись, що маленька Леся, так само як і більшість присутніх дітей, отримувала освіту вдома і самостійно розвивала свої таланти. В родині, де було шестеро дітей, і у мами -- Олени Пчілки -- була купа справ поза родиною, всі діти виросли освіченими і знайшли своє покликання у житті.

Лесині твори на сторінках часописів для дітей  та книги, на щастя, користуються все більшою популярністю серед маленьких користувачів. Тому напередодні весни і за день до дня народження видатної українки Лариси Петрівни Косач-Квітки (Лесі Українки) читаємо вірш, який Леся Українка присвятила сестрі Ользі Петрівні Косач-Кривинюк, відомої в літературі під псевдонімом Олеся Зірка:










Веснянка
Сестрі Олесі
Як яснеє сонце
Закине свій промінь ясний
До тебе в віконце, –
Озвись на привіт весняний.
Олесю, серденько,
Співай веселенько!
Весняного ранку
Співай, моя люба, веснянку!

Як бідну первістку,
Дочасну, морози поб’ють
І кущик любистку
Холоднії роси поллють, –
Не плач, моя роже,
Весна переможе!
Весняного ранку
Співай, моя люба, веснянку!

Як дрібнії дощі
Заслонять нам світ навесні,
Як нам молодощі
Пов’ються у хмари сумні, –
Не тратьмо надії
В літа молодії!
Весняного ранку
Співаймо, сестрице, веснянку!

На літо зелене
Поїду я геть в чужий край,
Згадай же про мене,
Як підеш по квіти у гай.
Спогадуй, Олесю,
Сестру свою Лесю!
Весняного ранку
Даю тобі сюю веснянку!

 

В ще цей день у наших друзів і партнерів в Музеї Лесі Українки Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки відкрилась надзвичайно зворушлива виставка "Сестри"

Після заходу в бібліотеці  --  вечір в музей Лесі Українки Історія одного твору або Леся Українка і Роберт Шуман, присвячений історії виникнення пісні Роберта Шумана на текст Лесі України «У путь!». Дякуємо дружньому музею -- нашим сусідам за запрошення!

Немає коментарів:

Дописати коментар