середу, 1 лютого 2017 р.

Літературне чаювання: безкінечне і повне нісенітниць. За Керролом

Це "божевілля" почалось 27 січня. В цей день, 185 років тому народився Льюїс Керрол, автор однієї з найбільш читаних у світі книжок про пригоди дівчинки Аліси -- "Алісині пригоди у Дивокраї" та "Аліса у Задзеркаллі". Насправді письменнника звали Чарлз Латвідж Доджсон, він був професором математики Оксфордського університету, дуже розумним, педантичним і ... неказковим. Але "1 липня 1862 року під час прогулянки човном по невеличкій річці, що неподалік Оксфорда, Керрол почав розповідати дівчаткам Лідделл, донькам свого колеги, казку про пригоди Аліси, названої так за ім’ям його улюблениці, десятирічної Аліси Лідделл. Казка дівчаткам сподобалась, і під час наступних прогулянок і зустрічей вони неодноразово вимагали продовження. З щоденника письменника відомо, що він розповідав свою «нескінчену казку», а іноді малював своїх героїв у дивних ситуаціях, що випали на їхню долю. Згодом Аліса попросила Керрола записати для неї казку: «Нехай у ній буде якнайбільше різних нісенітниць», -- читаємо в передмові одного з числених видань, які є в нашій бібліотеці.
відео тут
До круглого столу "подаємо" розмальовки з нісенітницями -- героями "Алісиних пригод у Дивокраї", читаємо  по колу книгу і відзначаємо знайомих персонажів.
До великого столу пропонуємо найти книжку-не-книжку про англійську традицію пити чай і... знаходимо в ній цукерки, і продовжуємо читати і вже вигадувати нісенітниці.
Хто втомився, вкладаємо спати на банкетку під книжкою. Досліджуємо полиці і стелажі, де в бібліотеці зберігаються книги Керрола, обговорюємо Тру-лю--лю і Тру-ля-ля з уривків зі збірок хрестоматійного читання. Дізнаємось, що перший мультфільм братів Діснеїв був саме про дівчинку Алісу — улюбленого персонажа Волта Діснея з книги «Аліса в Країні Чудес» ("Аліса у Дивокраї"). 
Учасниками літературного чаювання лише за один день стали учні 3-го і 4-го класів медичної гімназії №33, дорослі й найменші відвідувачі бібліотеки, і навіть колеги...
Запрошуємо читати "Алісу у Дивокраї"  божевільно і захопливо! Не знаєте, не вмієте -- приходьте, навчимо! Літературне чаювання триває: чашок і книжок вистачить усім !

Немає коментарів:

Дописати коментар