вівторок, 7 квітня 2020 р.

7 квітня - Благовіщення!

🌸 СЬОГОДНІ - БЛАГОВІЩЕННЯ 🌸

Це велике свято, таке велике, що не можна працювати, навіть птиця не в’є свого гнізда в цей день.

🦆 «На Благовіщення і птиця гнізда не в’є».
🦆 «Якщо яка-небудь птиця проспить Благовіщенську заутреню або в цей день зів’є гніздо, тоді віднімаються у неї крила на кілька день, і вона не може літати, а тільки бігає по землі, розчепіривши крила. Цього ніхто не може бачити, крім відьми, яка тоді не літає, а сидить тихенько вдома».

🌝🌞 Колись вірили, що на Благовіщення, як і на Великдень, сонце, виходячи з-за гір, грає.

🍃 До Благовіщення майже ніколи не починали робіт на землі, «бо ще Бог землю не благословив». Не сіяли розсаду і навіть боялися випадково взяти насіння в руки.

🍵🍴 Свято це майже завжди припадає на Великий піст, але в деяких регіонах України вважають за можливе цього дня не поститися суворо, а отже готують вареники з сиром, баби-запіканки на маслі та яйцях, інші скоромні (проте не м’ясні, а лише молочні!) страви. Та все ж віддають перевагу пісним гречаним чи пшоняним голубцям, гречаникам, гречаним пампушкам з часником, пирогам, драглям з риби, картопляникам і дерунам з грибною підливою тощо.

🍞 Благовіщенська проскура і стрітенська вода — цілющі, а тому їх зберігають на божнику поміж святими образами.

🔮 Різні повірки, магічні акти, ворожіння зв’язані з сею основною ідеєю: розбудження землі і скритого в ній життя.

🌷 Якщо на Благовіщення, йдучи по воду, дівчина знайде квітку первоцвіту, то це знак, що цього літа вона заміж піде. «Первоцвіт — віщун дівочого весілля». Це — чародійна квітка, і про неї скрізь, по всьому світі розповідають багато казок, легенд та переказів.

🌷 Проліски — символ надії, щастя, молодої краси. «Як знайдеш пролісок на Благовіщення, зірви й поклади в пазуху. На Великдень, як заспівають «Христос Воскрес!», вийми з пазухи і поклади під святими образами на щастя».

🌷«На Благовіщення рано-вранці налий у миску холодної води, поклади пролісок і вимийся — на красу»

⛅ А ще є прикмета: яка погода на Благовіщення, така й на Великдень буде.

(с) Олекса Воропай. Звичаї нашого народу.

З допису нашої користувачки, етнографині, травознавиці, співавторки "Рослинного оракулу" та журналістки Інни Бикової, нову зустріч з якою плануємо на літо.



В електронному форматі книгу можна закачати і почитати, наприклад, туттут, або дочекатися закінчення карантину і обрати паперовий примірник на нашому абонементі.


Немає коментарів:

Дописати коментар