вівторок, 8 серпня 2023 р.

МИ РІЗНІ - МИ РАЗОМ!

9 серпня у світі відзначають Міжнародний день корінних народів світу, встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 23 грудня 1994 року.Корінні народи певної держави - це етнічні спільноти, які сформувались в межах її території, і водночас у світі немає держави, де б їхня етнічна ідентичність була б домінуючою.За оцінками ООН корінні народи зараз налічують близько 370 мільйонів осіб, що проживають у більш ніж 70 країнах.


В Україні такими є кримськотатарський народ, караїмський і кримчацький. Вони визнані в Законі України «Про корінні народи України», що був прийнятий у 2021 році. Ці народи мають давню героїчну та водночас трагічну історію протистояння навалам московської орди.
За період депортації 1944 року та перші роки заслання кримськотатарський народ втратив 46,2% від своєї чисельності.
Окупація Криму в 1783 році російською імперією призвела до майже повної асиміляції караїмів.
Після 24 лютого 2022 року у Криму посилились репресії окупаційної влади проти кримських татар. Дії російської федерації унеможливлюють реалізацію
прав корінного кримськотатарського народу на життя в умовах миру та безпеки, передбачених ст.7 Декларації прав корінних народів.

Задля солідарності та в знак підтримки корінних народів до Міжнародного дня корінних народів світу у нашій бібліотеці розгорнуто книжкові виставки: «Ми різні - ми разом!» та «Казок дитячих незабутні чари». Запрошуємо користувачів до книжково -історичної подорожі для ознайомлення із виданнями та інформацією, яка є у фондах книгозбірні. Виставки діють з 8 по 23 серпня.



Наразі, у такий складний час для всієї України, в умовах російсько-української війни, важливо продовжувати боротьбу разом. Український, кримськотатарський, караїмський та кримчацький народи мають одну мету - жити у вільній, цілісній, незалежній Україні та разом робити все для перемоги України!

Україна завжди буде нашим з вами спільним домом! Переможемо!

Немає коментарів:

Дописати коментар