четвер, 14 грудня 2023 р.

МАДХУБАНІ - ШЛЯХ ДО МРІЇ

«Індія завжди мала один незмінний ідеал - злиття зі світом…»
Рабіндранат Тагор.
12 грудня у нашій бібліотеці в рамках державного проєкту щодо упровадження безбарʼєрності в культурі  відбувся літературно - мистецький захід «Мадхубані - шлях до мрії» з акцентованою увагою до людей з інтелектуальними порушеннями за участю психолога, мистецтвознавця, дослідника індійської культури - David Sureshwar та ГО Ранганатха. Захід було проведено для вихованців Київського міського комунального центру комплексної реабілітації осіб з інвалідністю «Трамплін».


Творча зустріч обʼєднала різні види мистецтва, такі як малювання, література, танець. Можливості мистецтва багатогранні. Воно формує інтелектуальні та моральні якості, стимулює творчі здібності, має лікувальний ефект. В поєднанні з фарбами, олівцями, папером, словом, власними образами мистецтво проходить через самовираження, знімає напруження та змінює внутрішній стан людини. За допомогою мистецтва можна на символічному рівні висловити та дослідити усі наші почуття та емоції: любов, сум, страх, радість, мрію та інше.



Джерелом кольорового натхнення нашого заходу стала спекотна і різнобарвна Індія, що навчила гостей бібліотеки зображати на папері у техніці Мадхубані свої мрії, познайомила нас з індійським живописом та подарувала змогу насолодитись сюжетним танцем на слова пісні Максима Рильського у виконанні харизматичного Давіда Сурешвара. Присутні переконались, що індійський танець не лише має потужну життєстверджуючу енергію рухів і відображає життя, а й сам є життям.
А ще жестами індійської культури Давід проілюстрував рухами разом з гостями їх імена. Виявляється, своє імʼя можна не лише вимовити, написати, намалювати, а й зобразити жестами. Кожен глядач зрозумів силу свого імʼя.

Дякуємо Давіду Сурешвару та ГО Ранганатха за захід, що обʼєднав не лише всіх присутніх, а й дві країни - Україну та Індію, також за можливість ближче познайомитись з унікальною індійською культурою та навчитись мріяти. Бо, якщо правильно візуалізувати бажання, вони обов’язково втілюються у реальність.
Індія схожа на велику скриню з коштовностями, де в кожного з дорогоцінних каменів є своя дивовижна історія… Історія, оповита казками, розфарбована у десятки яскравих кольорів з ароматом спецій, з глибинною мудрістю та сакральними значеннями. Історія, що має терапевтичний ефект, зачіпає найпотаємніші куточки душі та дає нам можливість зрозуміти щось важливе не лише про Індію, а й про весь світ і самого себе!
До нових зустрічей, Індіє!

Немає коментарів:

Дописати коментар