вівторок, 21 травня 2024 р.

ТРОЯНДА - СИМВОЛ КРАСИ, НАЙСИЛЬНІШИХ ПОЧУТТІВ ТА ГАРНИХ ЛЮДСЬКИХ ЯКОСТЕЙ!


21 травня - Всесвітній День троянд.
У минулому столітті традиція фестивалів на честь троянди то поновлювалася, то знову затихала, але хроніка свідчить, що перший Фестиваль троянди відбувся в 1903 році в Карлово (Болгарія). З тих пір 21 травня по праву називається Всесвітнім Днем троянд.

Троянда – красива квітка з певною загадковістю. Упродовж всієї історії людства троянда завойовувала серця людей. У ній поєднались краса і слава, печаль і страждання, любов і ненависть, всепрощення і гордощі. ЇЇ особливість та чарівність підкреслювали ще наші предки й передавали з покоління в покоління за допомогою народної творчості. Ця квітка полюбилася не лише українцям, а всім народам світу.
Троянда стає втіленням самої поезії, великої сили мистецтва, поєднанням витонченості та беззахисності. Її образ знаходить себе у творах багатьох письменників, таких як:
Х. К. Андерсен «Казки, розказані дітям», М. Рильський «Троянди й виноград», Ю. Яновський «Вершники», П. Грабовський «Рожа», Антуан де Сент-Екзюпері «Маленький принц», Р. М. Рільке «Не зводьте пам’ятників…», Умберто Еко «Ім’я троянди», Вільям Шекспір - сонети, О. Вайльд «Соловейко та троянда» та ін. Це автори особливої ​​чутливості, котрі завжди мали за музу цю прекрасну квітку, символ любові чи пристрасті.

Троянду зображували на картинах різних епох: в епоху Відродження, в епоху бароко, в епоху рококо, в мистецтві сьогодення.
Картини з трояндами класично уособлюють кохання, ніжність, мир і спокій.
До Всесвітнього дня троянд у просторі нашої бібліотеки розцвіла дивовижними квітами книжкова виставка «Троянда - символ краси, найсильніших почуттів та гарних людських якостей!».

!
                                             Запрощуємо до перегляду!

Немає коментарів:

Дописати коментар