четвер, 9 травня 2024 р.

Україна - велика і сильна держава, що несе з давнини перемогу і славу!

В Україні здавна кажуть: маки цвітуть там, де була пролита козацька кров…

    8 травня, Україна вшановувала День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.
З нагоди цієї памʼятної дати у нашій бібліотеці оформлено книжкову виставку «Україна - велика і сильна держава, що несе з давнини перемогу і славу», на якій представлено підбірку книг, що неупереджено висвітлюють складні сторінки подій Другої світової війни та сьогодення, розкривають роль та внесок України у перемогу та вшановують памʼять кожного, хто боровся з нацизмом.
А також було проведено майстер-клас «Маки Перемоги» для дітей та дорослих з виготовлення квітки маку. Зображення цієї квітки є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, а з іншого - кривавий слід від кулі. Після Першої світової війни маки стали символічно вважати кровʼю солдатів, загиблих на полі бою.
Червоний мак із давніх-давен є могутнім талісманом українського роду, адже означає красу, молодість та їхню скороминущість. Червоний мак, як символ памʼяті полеглих в Україні, вперше використано у 2014 році на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни. Дизайн українського червоного маку розроблено за сприяння Українського інституту національної памʼяті та Національної телекомпанії України; автором символу є харківський дизайнер Сергій Мішакін.

Учасники майстер-класу під керівництвом нашої бібліофеї старанно виготовляли усі елементи символу памʼяті та поринули у творчий процес з особливим трепетом.

Під час зустрічі згадалися слова В.А. Симоненка:

І живуть у памʼяті народу
Його вірні дочки і сини,
Ті, що не вернулися з походів
Грізної, великої війни.
їх життя, їх помисли високі,
Котрим не судилось розцвісти,
Закликають мир ясний і спокій,
Як зіницю ока, берегти.
Тож памʼятаємо, перемагаємо, плекаємо мир, бо знаємо ціну Перемоги!

Немає коментарів:

Дописати коментар