четвер, 16 лютого 2017 р.

"Свого народу волелюбну суть ми не дамо образити нікому"

Тільки тим історія належить, хто сьогодні бореться й живе!
Василь Симоненко



До Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та до Дня Героїв Небесної Сотні в бібліотеці розмови, книги, зустрічі відбуваються навколо однієї теми теми -- споконвічного бажання миру, волі, перемоги над загарбником на своїй рідній землі.

У вівторок, 14 лютого зі старшокласниками школи №87 зустрічався Хакимзянов Віктор Аврикович (позивний -- Рембо), 24 ОШБ "Айдар", заступник командира батальйону. Говорили про життя. Афганістан, Чорнобиль. Майдан. АТО. Життя чоловіка-воїна і захисника України. 






«Хай поетів родить не війна…» Темполиця.
Тема засудження війня і прагнення до миру в будь-якій країні світу прослідковується в поезії класиків, творчості воїнів і дитячих поетичних творах. 

"Чорні тюльпани" і "голубки миру" -- символи втрат і надії на мир в різні часи:


Чорний тюльпан — неофіційна назва військово-транспортного літака, що використовувався для перевезення тіл загиблих на війні солдат. Вперше назву з такою метою використано під час війни Радянського Союзу в Афганістані (1979–1989 роки) для літака Ан-12. Назва використовується неофіційно донині для позначення літаків, що виконують подібну функцію під час військових конфліктів. 

Голуб миру – вираз, який з’явився після Другої світової в зв’язку з діяльністю Всесвітнього конгресу прибічників миру., для якого 1949 року Пабло Пікассо намалював емблему із зображення білого голуба, що несе в клюві гілку оливи. Існує традиція випускати білих голубів як символ мирних намірів. "Свого народу волелюбну суть ми не дамо образити нікому"

В бібліотеці зовсім небагато книг, які в доступній формі можуть донести до дітей тему важку тему сучасної гібридної війни на території України. Але є одна така...

Про Майдан, АТО і вимушених переселенців зрозумілими словами читаємо психологічну повість «Мій тато став зіркою» Галини Кирпи (Видавництво Старого Лева, 2015). Докладніше про книгу на блозі про сучасну дитячу літературу kazkarka.com  

Вклонімося доземно українському солдату! Згадаємо загиблих і підтримаємо захисників, які нині боронять рідну землю!

Немає коментарів:

Дописати коментар