середа, 15 травня 2024 р.

УКРАЇНСЬКА РОДИНА - ЗЕРНИНКА НАРОДУ, ДЖЕРЕЛО ПОКОЛІНЬ І ПІСЕНЬ ГЛИБИНА


До Міжнародного дня сім’ї, що встановлений Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 році і відзначається щорічно 15 травня, наша бібліотека презентує цікаву книжкову виставку «Українська родина - зернинка народу, джерело поколінь і пісень глибина».

Сімʼя - це маленький всесвіт, який має свою особливу історію життя, любові та цінних спогадів. На жаль, українські родини зараз проходять одне з найважчих випробувань у своєму житті - війну. Війна змінює долю мільйонів родин - чиїхось маленьких всесвітів…
Наразі історія кожної сімʼї в Україні - це історія болю, втрати, тривоги та надії...
Але, ми, українці - одна непереможна велика родина, яка обовʼязково здолає всі труднощі та буде щасливою під мирним українським небом!
Сімʼя переможе зло!



вівторок, 14 травня 2024 р.

ЗУСТРІЧ РОЗМОВНОГО КЛУБУ "ЄДИНІ"


Рухаємось до мовної перемоги разом!

11 травня у нашій бібліотеці відбулась зустріч учасників розмовного клубу проєкту Єдині з модераторкою Маргаритою Самойлюк, на якій практикували та вдосконалювали українську мову.
Рух «Єдині» - проєкт освітньої та психологічної підтримки у переході на українську мову.
Рух створений за участі Ініціатива "Навчай українською" за підтримки ГО «Українська гуманітарна платформа».

Наша державна мова - це наша сутність, наша ідентичність, наша незалежність.
Нехай вона завжди залишається маркером нашої національної гідності та свободи!

Не говори, що мова солов’їна,
Бо мова вище, ніж пташиний спів.
В її скарбниці - доля України,
Глибинна таємниця правіків.
Вона нуртує джерелом криничним,
Із попелища феніксом встає.
Для нації вона гарант на вічність,
Тому її так люто ворог бʼє.

четвер, 9 травня 2024 р.

Україна - велика і сильна держава, що несе з давнини перемогу і славу!

В Україні здавна кажуть: маки цвітуть там, де була пролита козацька кров…

    8 травня, Україна вшановувала День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.
З нагоди цієї памʼятної дати у нашій бібліотеці оформлено книжкову виставку «Україна - велика і сильна держава, що несе з давнини перемогу і славу», на якій представлено підбірку книг, що неупереджено висвітлюють складні сторінки подій Другої світової війни та сьогодення, розкривають роль та внесок України у перемогу та вшановують памʼять кожного, хто боровся з нацизмом.
А також було проведено майстер-клас «Маки Перемоги» для дітей та дорослих з виготовлення квітки маку. Зображення цієї квітки є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, а з іншого - кривавий слід від кулі. Після Першої світової війни маки стали символічно вважати кровʼю солдатів, загиблих на полі бою.
Червоний мак із давніх-давен є могутнім талісманом українського роду, адже означає красу, молодість та їхню скороминущість. Червоний мак, як символ памʼяті полеглих в Україні, вперше використано у 2014 році на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни. Дизайн українського червоного маку розроблено за сприяння Українського інституту національної памʼяті та Національної телекомпанії України; автором символу є харківський дизайнер Сергій Мішакін.

Учасники майстер-класу під керівництвом нашої бібліофеї старанно виготовляли усі елементи символу памʼяті та поринули у творчий процес з особливим трепетом.

Під час зустрічі згадалися слова В.А. Симоненка:

І живуть у памʼяті народу
Його вірні дочки і сини,
Ті, що не вернулися з походів
Грізної, великої війни.
їх життя, їх помисли високі,
Котрим не судилось розцвісти,
Закликають мир ясний і спокій,
Як зіницю ока, берегти.
Тож памʼятаємо, перемагаємо, плекаємо мир, бо знаємо ціну Перемоги!

"СКАРБИ ПАНА ДОБРЕНКА" - ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИГИ ЛІНИ ЯКОВЕНКО


6 травня для учнів Медичної гімназії #33 у нашій бібліотеці відбулась презентація книги Ліни Яковенко «Скарби пана Добренка» за участю письменника, журналіста, літературного
критика, театрального режисера - Ярослава Карпеця.



понеділок, 6 травня 2024 р.

"ПОГЛЯД" - ПЕРСОНАЛЬНА ВИСТАВКА КАРТИН ПОЛІНИ МАРЧУК.

У нашій бібліотеці відкрито виставку картин Поліни Марчук «Погляд».
Поліна Марчук (2010р.н.) - вихованка Клуб "Райдуга" (керівник - Таня Золотухина), володарка Всеукраїнського рекорду у галузі мистецтв «Янголи добра», фіналістка Міжнародного мистецького конкурсу «Українська міфологія».
Роботи юної художниці виставлялись у Національному заповіднику «Софія Київська» на виставці «Брати наші менші», а також на фестивалі «Княжа родина - відомі українські жінки очима дітей» та на Міжнародному фестивалі дитячої молодіжної творчості та педагогічної інновації.
Картини Поліни Марчук знаходились у приватній колекції відомої української співачки - Ніни Матвієнко. Автопортрет співачки, створений юною художницею по мотивам українського бароко, теж виставлявся в Софії Київській на ряду зі світовими шедеврами.
Тож відкриваємо для себе радість творчості, насолоджуємось власним стилем і самовираженням художниці, сПОГЛЯДаємо красу і добро, представлені авторкою у творах мистецтва та генеруємо позитивні емоції і світосприйняття.

Вітаємо Поліну Марчук з відкриттям виставки та бажаємо, щоб кожен день надихав художницю на нові шедевральні творіння, щоб серце постійно співало і наповнювалось натхненням!
Запрошуємо до перегляду.
Виставка діє протягом травня.